U Križevce dolazi čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj

8. lipnja 2021. Autor: prigorski.hr Križevci U Križevce dolazi čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj


U subotu i nedjelju, 26. i 27. lipnja 2021., u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, boravit će čudotvorna ikona Majke Božje iz Klokočova u Slovačkoj. Povijesnu ikonu na putu u Rim, gdje će biti prezentirana papi Franji, pratit će nadbiskup Ciril Vasyl, apostolski administrator Grkokatoličke biskupije Košice, grada u kojem je mučeništvo podnio  sv. Marko Križevčanin.

IKONA MAJKE BOŽJE IZ KLOKOČOVA1

U nedjelju 27. lipnja, ikona će u katedrali biti izložena na štovanje cijeloga dana, gdje će u 10 sati biti svečana arhijerejska liturgija, a navečer će se zaključiti s Akatistom presvetoj Bogorodici u 18 sati. Tijekom dana hodočasnici iz različitih župa imat će prigodu moliti pred ikonom. Križevački vladika Milan Stipić ovom prigodom poziva sve svećenike i vjernike Križevačke eparhije i sve Križevčane na hodočašće čudotvornoj ikoni u Križevce za vrijeme njezina boravka u Križevcima na putu u Rim.

IKONA MAJKE BOŽJE IZ KLOKOČOVA3

Ikona Majke Božje čuva se u svetištu mjesta Klokočov u Slovačkoj, gdje je 1670. godine, u vrijeme progona grkokatoličkih Rusina od strane protestantskog plemstva i Turaka, ikona čudesno proplakala, a u naletu oružanih napadača bila i mačem probodena. Narod je uspio sakriti ikonu prije nego je crkva do temelja spaljena. Kroz povijest dospjela je u vlasništvo mnogih velikaških obitelji i boravila u njihovim dvorskim kapelama u Mukačevu i drugdje, a neko vrijeme je bila i na carskom dvoru Habsburgovaca u Beču. U 20. st. svetište u Klokočovu je obnovljeno i ikona je tamo vraćena. Godine 1913. papa sv. Pio X. je dodijelio svetištu posebne časti kao jednom od najpoznatijih marijanskih hodočasničkih mjesta u Slovačkoj.

IKONA MAJKE BOŽJE IZ KLOKOČOVA5

Unatoč žestokom progonu grkokatolika u vrijeme komunističkoga režima i zabrani hodočašća, narod je sačuvao živu vjeru i molio se presvetoj Bogorodice Klokočovskoj. Od 1989. hodočašća su obnovljena, a narod se redovito u velikom broju okuplja oko čudotvorne ikone.

IKONA MAJKE BOŽJE IZ KLOKOČOVA2

Facebook Comments