U Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture – Krapina 2021.

5. rujna 2021. Autor: prigorski.hr Kultura & Turizam U Krapini počeo Tjedan kajkavske kulture – Krapina 2021.

Foto: Grad Krapina


Svečanim otvorenjem na središnjem gradskom trgu u Krapini te mimohodom postrojba u nedjelju je počeo Tjedan kajkavske kulture – Krapina 2021., a ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, otvarajući manifestaciju, istaknula je vrijednog ovog festivala.

I ove godine ova kulturna i tradicijska manifestacija donosi veliki broj kvalitetnih priredbi kao što su koncerti, znanstveni skupovi, recitali, izložbe, gospodarska okupljanja i sportski susreti. Vrhunac je 56. „Festival kajkavskih popevki“, koncert novoskladanih popevki u izvedbi eminentnih hrvatskih glazbenika koji će se održati idućeg petka i subote.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, koja je i otvorila manifestaciju, čestitala je na organizaciji ovog velikog, važnog i vrijednog festivala ističući da posjetitelje očekuje bogati Tjedan kajkavske kulture.

“Manifestacija objedinjuje sve ono što ovaj kraj može pokazati. Od stvaralaštva najmlađih, koje i kroz ovaj festival i sve druge programe tijekom godine učite voljeti kajkavski jezik, kajkavsko narječje i kulturu, do onih nešto starijih koji su uvijek vesele novim izdanjima Festivala kajkavske popevke, rekla je ministrica Obuljen-Koržinek.

Naglasila je kako je važno njegovati ovu vrijednu tradiciju očuvanja kajkavske riječi.

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović rekao je da manifestacija predstavlja najvažniji tjedan u životu Krapine kroz cijelu godinu.

“Svugdje se vrijeme mjeri od nove do stare godine, jedino u Krapini od festivala do festivala. Nakon što nas je prošle godine zadesila epidemija morali smo puno skromnije to organizirati. I ove godine bili smo u jednom procjepu između onog što nam nalažu epidemiološke mjere i naših želja za organizacijom. No, vjerujem da smo našli jednu sredinu. Osjetite i ovih dana Krapinu, osjetite dušu KAJ-a, dobrodošli !”, poručio je gradonačelnik Gregurović.

Župan Željko Kolar istaknuo je da prenoseći na djecu kulturu i baštinu, ovaj kraj čuva svoj identitet.

“Krapinski festival nije samo festival koji je od važnosti samo za Krapinsko-zagorsku županiju već i za čitavu Hrvatsku”, zaključio je Kolar.

U sklopu programa tijekom Tjedna kajkavske kulture održat će se jubilarni 20. znanstveni skup „Kajkavski jezik, književnost i kultura kroz stoljeća”, Recital kajkavske poezije Krapina 2021., kao i Recital dječjeg kajkavskog stvaralaštva te 36. Dječji kajkavski festival – Mali kaj 2021.

Središnji dio manifestacije bit će 56. festival kajkavskih popevki. U petak, 10. rujna održat će se retrospektivni koncert „Popevke zanavek”, a dan kasnije Večer novih popevki.

I na ovogodišnjoj će manifestaciji biti organiziran bogat glazbeni program uz nastup zvijezda domaće estrade. Osim već spomenutih Kumova, u Krapinu dolaze Vigor, Crvena jabuka i Klapa Rišpet, Nina Kraljić, a posjetitelje će zabavljati i Gordana Ivanjek, Podvinčani, Dećki z bregov, Kontra bend, Fiškali, Šarmeri i Trnje te Gradski puhački orkestar Krapina.

Svakako treba istaknuti i središnji gospodarski program u sklopu manifestacije a to je tradicionalni Zagorski gospodarski zbor koji će se održati od 9. do 11. rujna. (Hina)

Facebook Comments


[ssba]