Početna konferencija projekta Zaželi – faza III za projekt „Dostojanstveno stariti“, korisnika Udruge za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko srce Koprivnica, održana je u prostorijama udruge „Latice“ u Koprivnici.

Naime, Udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama Veliko srce Koprivnica zajedno s partnerima Udrugom za promicanje znanosti Luka za sreću, Centrom za socijalnu skrb Križevci, Centrom za socijalnu skrb Koprivnica, Centrom za socijalnu skrb Đurđevac  i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – područni ured Križevci, provodi projekt „Dostojanstveno stariti“ – Zaželi – program zapošljavanja žena – faza III.

Program Zaželi namijenjen je starijim i nemoćnim osobama te osobama s invaliditetom koji će uz pomoć zaposlenih žena moći obavljati svoje svakodnevne aktivnosti. Djelatnice će pomagati u dostavi namirnica, pripremi obroka u kućanstvima korisnika, organiziranju prehrane, održavanju čistoće stambenog prostora/domova, pri oblačenju i svlačenju, brizi o higijeni, socijalnoj integraciji, posredovanju u ostvarivanju raznih prava (dostava lijekova, plaćanje računa, dostava pomagala i si.), pružanju podrške korisnicima kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo. Također će biti i pratnja i pomoć u raznim društvenim aktivnostima.

Nadalje, cilj projekta je zapošljavanje žena i to prvenstveno nezaposlenih žene s najviše završenim srednjoškolskim obrazovanjem koje su prijavljene u evidenciju nezaposlenih HZZ-a. Prednost pri zapošljavanju imaju žene od 50 godina i više, osobe s invaliditetom, žrtve trgovanja ljudima, žrtve obiteljskog nasilja, azilantice, žene koje su izašle iz sustava skrbi (domova za djecu) i udomiteljskih obitelji, odgojnih zavoda i sl., liječene ovisnice, povratnice s odsluženja zatvorske kazne unazad 6 mjeseci, pripadnice romske nacionalne manjine, beskućnice te pripadnice ostalih ranjivih skupina.

Sportska udruga za osobe s intelektualnim poteškoćama „Veliko srce“ je tako, kroz predviđeno trajanje radnog odnosa od šest mjeseci, zaposlila 26 žena koje će brinuti o 168 krajnjih korisnika – starijih osoba, osoba u nepovoljnom položaju te osoba s invaliditetom.

Vrijeme trajanja projekta je 8 mjeseci, dok ukupna vrijednost projekta i ukupan iznos bespovratnih sredstva iznosi 1.483.655,00 kn. Bespovratna sredstva za projekt „Dostojanstveno stariti“ osigurana su iz Europskoga socijalnog fonda (85%) i iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (15%).

image_6487327(4) image_67196673 image_67203329 image_6487327(2)