U koprivničkoj osnovnoj školi „Antun Nemčić Gostovinski“ održana je radionica snimanja camerom obscurom za učenike i učitelje.

Osobito raduje kontinuitet ove umjetničke radionice jer je ovo je deseta godina zaredom da se škola uključuje u obilježavanje Svjetskog dana fotografije camerom obscurom (The Worldwide Pinhole Photography Day), koji se obilježava od 2001, javljaju iz koprivničke gradske uprave.

Nemcici_camera_obscura_02

Tijekom perioda globalne blokade socijalnih aktivnosti, u školi su tekli radovi energetske obnove, radionica nije održana tako da jedinu fotografiju camerom obscurom 2020. snimila ravnateljica škole i ona predstavlja  povijesni svjetlopis škole u remontu, u lockdownu i održava kontinuitet sudjelovanja.

Ovogodišnju radionicu je vodio arhitekt i fotograf Ivica Kiš, dugogodišnji prijatelj škole i veliki zaljubljenik u fotografiranje i procese stvaranja slikopisa.

Nemcici_camera_obscura_03

Nakon živopisnog predavanja učenici su započeli s radom, snimali su prizore po osobnom izboru i ušli u bezgranični prostor kreativne fotografije.

Na radionici je sudjelovalo 17 učenika i devet učiteljica. U organizaciji radionice sudjelovala je učiteljica likovne kulture Lada Gudić i ravnateljica, a izložbe su postavili sami sudionici uz pomoć  tehničkog osoblja.

Nemcici_camera_obscura_04

Snimljeno je više od 50 fotografija. Polaznici radionice pokazali iznimno zanimanje pa su snimili i više od jedne. Uz teoretski osnovu i praktičan rad razvijanja fotografija, učenici su naučili da se sjajne fotografije ii svjetlopise mogu snimiti i običnom kartonskom kutijom. Izložba nastalih radova originalno je postavljena je na „štriku s kvačicama“ u auli škole. Također će se po jedna fotografija svakog autora poslati portalu „The Worldwide Pinhole Photography Day 2022“.

Nemcici_camera_obscura_06