Besplatnom dermatološkom pregledu održanome na Trgu Zrinski u Koprivnici, u subotu 6. srpnja pristupila su 264 građana. Nikola Ferara, dr.med., specijalistice dermatovenerologije Ivana Bardek, dr. med., Lucija Bartolić, dr. med., te Vanda Haralović, dr.med., metodom digitalne dermoskopije pregledavali su madeže i promjene na koži te su 43 građana uputili na daljnje pretrage.

„Pojavom prvih sunčanih dana kožu je potrebno adekvatno zaštiti od sunca nanošenjem zaštitnih krema s visokom UVB i UVA zaštitom, nošenjem adekvatne odjeće, pokrivalima za glavu te sunčanim naočalama. Bez obzira na zaštitu koju koristimo trebali bismo izbjegavati izlaganje suncu u periodu kada je ono najjače od 10 do 17 sati. Prekomjerno izlaganje Sunčevu zračenju, osobito bez adekvatne zaštite, dovodi do oštećenja kože, koje se manifestira pojavom opeklina, ubrzanim starenjem, pojavom bora, hiperpigmentacija, prekanceroza, a nažalost i pojavom kožnih tumora“, istaknula je specijalistica dermatovenerologije Ivana Bardek, dr. med.

Pregled Koze

Liječniku se potrebno obratiti u slučajevima kada dođe do nagle promjene u boji, veličini ili obliku madeža te ako se primijeti nova promjena na koži, osobito ako je tamno pigmentirana, nepravilnih rubova te ako se povećava u promjeru ili izdiže iznad površine kože.
Za očuvanje zdravlja kože, našeg najvećeg organa, uz redovite preglede nužno je izbjegavati izravno izlaganje suncu, pogotovo kada je ono najintenzivnije. Odgovorno izlaganje suncu podrazumijeva i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom koja je prilagođena tipu, dobi i stanju kože te nošenje lagane odjeće i šešira sa širokim obodom.
„dm već dugi niz godina radi na osvještavanju javnosti o važnosti brige o zdravlju te o ključnoj ulozi preventivnih pregleda, koju potvrđuju i prošlogodišnji rezultati inicijative „Zaštiti se…i uživaj na suncu“. Naime, prošle godine dermatolozi su pregledali više od 1.500 građana te su, zbog promjena na koži, na daljnje preglede uputili 205 ljudi. Potaknuti tim rezultatima, ove godine organiziramo preglede u 14 gradova te se nadamo kako će i u ostalim gradovima odaziv građana biti odličan kao i u Koprivnici“, izjavio je Ivan Horvat, voditelj marketinga i OCR-a dm-a za regiju Adria.
Pregled u Koprivnici dio je inicijative koju dm provodi od 2011. godine s ciljem osvještavanja građana o važnosti zaštite od UV zračenja i redovitih pregleda. Preventivnim pregledima kože od prvog izdanja inicijative pristupilo je više od 15.200 građana, a njihovu važnost potvrđuje podatak da su svake godine dermatolozi u prosjeku oko 10 posto pregledanih uputili na daljnje preglede.