U knjizi “Kak su delali naši stari“ autora Josipa Bešena prikazana je dobra atmosfera prošlih vremena. To je najkraći osvrt prof. Jelene Magoš Kuten na promociji u Ledini, u općina Preseka.

Selo Ledina koje se prvi puta spominje 1598. godine doživjelo je ovom promocijom svoje zvjezdane trenutke. Prvi puta u društvenom domu promoviran je uradak njihovog sumještanina Josipa Bešena.
Pokazalo se još jednom da je knjiga, a posebno ova, kolektivno pamćenje. Tekstovi govore o običjima, događajima, objektima, navikama, radnjma, krajoliku Ledine, Preseke koji prate slijed kalendara.

IMG_4840

Dovoljno je pročitati sadržaj knjige da bi se dobio odgovor na pitanje: Kaj su delali…: Hodočasnici na Bistricu, Berba grožđa, Trebitva, Snoboki, Kolinje, Katalenje, Kapelica v Ledine, Badnjak i Božić, Fašenjek, Kolci za gorice, Potok Vuna, Cesta, Setva kukuruze, Žetva…

Autor naglašava da su tekstovi na internetu izazvali puno pozitivnih komentara te je stoga i objavio knjigu.
– To mi je ujedno ističe autor, bila i podrška da je takvo pisanje vrijedno i korisno.

Toplom – domaćem  štimungu uvelike je doprinijela i Ružica Kopsejak, pjesnikinja i slikarica iz Brezjana recitacijama svojih pjesama na kajkavskom narječju: Sušenje sena, Brajde, Dojdi i zutra , te domaći tamburaši izvedbama: Pod brajde, Spoved, Prigorske sem gore list, kao i moderator ove fešte Željko Mušak.
Josip Bešen je čitao tekstove iz knjige napisane kajkavskim narječjem, gdje su se prepoznavali nazočni. Na kraju je Bešen rekao: Knjigu sam završio riječima: “Ako nebume i dalje čuvali one kaj jesemo, onda nesme niš”.

IMG_4835IMG_4838besen2besen3