Tradicionalna smotra domaćeg filma 31. Dani hrvatskog filma (DHF) otvoreni su u utorak u Kinu Tuškanac izborom kratkih filmova iz natjecateljskog programa koji do 14. svibnja donosi 72 domaća filmska ostvarenja u pet kategorija.

Otvarajući festival, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich, govoreći u ime HAVC-a i ministrice kulture i medija, pohvalio je hrvatsku filmsku produkciju u protekloj godini, istaknuvši kako je u 2021. snimljeno rekordnih 17 većinskih hrvatskih igranih filmova uz gotovo rekordnih 19 stranih projekata, koji su ostvarili zapažene rezultate na međunarodnim festivalima.

“Nikada nam se nije desilo da imamo čak dvije manjinske koprodukcije, od iste producentice, u natjecateljskom programu Cannesa. Dakle, ima razloga za optimizam, imamo odlične kreativce, dobre filmove, odlične filmaše i filmašice”, rekao je Marcich. Posebno je izdvojio nagradu Zlatna kamera Cannesa “Murini” Antonete Alamat Kusijanović što je, smatra, uspjeh koji mi u Hrvatskoj nedovoljno vrednujemo.

Program 31. izdanja Dana hrvatskog filma opisao je kao “raskoš povijesti domaće produkcije u svim kategorijama” što je, kako je rekao, “za svaku pohvalu”.

Umjetnička ravnateljica festivala Diana Nenadić izrazila je veliko zadovoljstvo velikim brojem prisutnih prve večeri festivala što, kako je ocijenila, ulijeva optimizam, a festivalsku publiku pozdravio je i Nikola Stojadinović iz Gradskog ureda za kulturu. U ime zagrebačkog gradonačelnika rekao je kako je riječ o festivalu na koji se ponose oni u čije je biografije upisan, kao što se na njega “ponosimo i mi u gradu Zagrebu”.

Program ovogodišnjeg izdanja DHF-a donosi do 14. svibnja 10 animiranih, 15 dokumentarnih te po 16 eksperimentalnih, igranih i namjenskim filmova u utrci za brojne festivalske nagrade: Grand Prix u nizu kategorija, Nagradu Zlatna uljanica Glasa Koncila, nagradu Jelena Rajković koju Društvo hrvatskih filmskih redatelja dodjeljuje najboljem redatelju/redateljici u dobi do 30. godina, Nagradu za etiku i ljudska prava te Nagradu publike.

U ovogodišnjem glavnom žiriju su glumica Sanja Vejnović, redatelj Miroslav Sikavica, te autor prošlogodišnjeg pobjednika, redatelj, snimatelj i producent Đuro Gavran.

Popratni program festivala “Pogled unatrag – Obnovljena baština”, koji se prikazuje kao uvertira u posljednji natjecateljski program na projekciji u 21 sat, drugu godinu zaredom prostor daje restauriranim filmovima i ukazuje na antologijska djela renomiranih domaćih filmskih majstora iz arhivskih zbirki Zagreb filma, Hrvatskog državnog arhiva i Hrvatskog filmskog saveza.

Popratni program uključuje i tri promocije novih izdanja, tradicionalne radionice filmske kritike, tribinu o suživotu Hrvatskog filmskog ljetopisa i hrvatskog filma, te jedan filmski pub kviz, kao i brojna druženja i razgovore o filmu.

Posljednji festivalski dan rezerviran je za program buvljak, koji u subotu, 14. svibnja, od 11 sati otvara malu dvoranu kina Tuškanac za sve filmoljupce, knjigokupce, izdavače novih i skupljače antikvitetnih knjiga te predmeta vezanih uz film, koji su pozvani na besplatnu razmjenu pročitane literature. Uoči završne ceremonije dodjele nagrada, posljednje večeri festivala bit će održana projekcija i predstavljanje budućeg eksperimentalnog omnibusa u nastajanju Dalibora Barića.

Natjecateljski program se prikazuje u 17, 19 i 21 sat, a ulaz na sve programe 31. DHF-a je besplatan, uz obavezno prethodno preuzimanje ulaznica.

Nakon svečanog otvorenja, u počast nedavno preminulom majstoru animacije Borivoju Dovnikoviću Bordu, prikazan je njegov kratki film “Putnik drugog razreda” (1973.), te izbor kratkih filmova iz natjecateljskog programa uz prateći razgovor s autorima.