U snažnom potresu koji je u subotu pogodio Nepal, a osjetio se diljem sjeverne Indije te izazvao lavinu na Mont Everestu, po zadnjim je podacima poginulo više od 1300 ljudi.

Dok raste bojazan od humanitarne katastrofe u siromašnoj himalajskoj zemlji s 28 milijuna stanovnika, vlada poziva međunarodnu zajednicu na pomoć. Indija je priskočila prva poslavši vojni zrakoplov s medicinskom opremom i spasilačkim ekipama.

Glasnogovornik policije kazao je da je po zadnjim podacima smrtno stradala 1341. osoba, od čega polovina u Dolini Kathmandua. Još je 36 osoba poginulo u Indiji, 12 na Tibetu te četvero u Bangladešu.

Potres jakosti 7,9 po Richeru srušio je brojne stambene zgrade, hinduističke hramove pretvorio u bezoblične hrpe, napravio velika pukotine na ulicama i prometnicama te potjerao stanovnike na otvorene prostore u strahu od naknadnih podrhtavanja tla. Tisuće ljudi noć će provesti na otvorenom.

Dužnosnici ministarstva turizma procjenjuju da je vrijeme potresa u baznom logoru Everesta bilo najmanje 1000 penjača, među kojima 400 stranaca, a procjenjuje se da je u Nepalu trenutačno, zbog proljetne sezone uspona, oko 300.000 inozemnih turista.

“Suočeni smo s ogromnom krizom i teško je čak i pretpostaviti koji će biti konačni broj umrlih kao i opseg šteta. Nemoguće je sa svima stupiti u kontakt”, rekao je dužnosnik ministarstva turizma Mohan Krishna Sapkota.

(Hina/Reuters)

Fotografija: fah