Na cestama Karlovačke županije u prvih deset mjeseci ove godine potvrđeno je 419 naleta vozila na divljač, najviše na onu srneću, a šeta na vozilima procjenjuje se na gotovo 1,8 milijuna kuna.

Izvijestili su to u utorak iz karlovačke Policijske uprave te podsjetili kako su tijekom cijele prošle godine zabilježili 534 naleta na divljač, s materijalnom štetom na vozilima većom od 1,9 milijuna kuna.

Slijedom navedenog, ističu, do kraja ove godine za očekivati je porast broja naleta na divljač, a samim time će kao posljedica porasti i šteta na vozilima.

Uvjerljivo najviše naleta, a slijedom toga i šteta na vozilima, i ove je godine bilo na srneću divljač (345), a zatim na divlje svinje (27), lisice (16) te ostalu divljač (31 slučaj).

Takvi naleti uglavnom se događaju navečer (između 20 i 22 sata), odnosno noću te u ranim jutarnjim satima.

U prvih deset mjeseci ove godine, po broju naleta na divljač uvelike ‘prednjače’ državne ceste (257), a slijede one županijske (68), autoceste (37) te lokalne (31) i nerazvrstane (26).

Najugroženije dionice gdje su se ove godine često događali naleti na divljač su čvor Bosiljevo i Jastrebarsko na A1 te dionice državnih cesta Slunj – Veljun i Jarče Polje – Vukova Gorica.

Iz karlovačke policije pozivaju vozače da obrate pozornost i uspore vožnju kada vide prometni znak opasnosti “Divljač na cesti” te se pridržavaju ograničenja brzine, pa i da voze ispod ograničenja.

Najoprezniji trebaju biti u sumrak, noću te u ranim jutarnjim satima, kada je divljač najaktivnija, te maksimalno koncentrirani na cestu i uvijek spremni na moguće iznenadno istrčavanje divljači na kolnik.

Kada ugledaju divljač, vozači trebaju pratiti njezino kretanje, spremni naglo se zaustaviti, ali i pritom izbjegavati nagle pokrete, jer posljedice sudara s vozilom iz suprotnog smjera ili slijetanja s ceste mogu biti i teže od naleta na divljač.

Nedavno su na isto vozače upozorili i iz istarske te primorsko goranske policije, koje također bilježe učestale nalete na divljač na svom području.