Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) objavila je u utorak da je u Iranu pronašla čestice visoko obogaćenog uranija, razine gotovo dovoljne za razvoj nuklearnog naoružanja.

Čelnik IAEA-e Rafael Grossi u utorak je po prvi put potvrdio da uranij ima razinu čistoće od 83,7 posto. Za nuklearno oružje potrebna je čistoća od 90 posto, piše agencija dpa.

Tragovi su otkriveni u siječnju, tijekom inspekcije postrojenja za obogaćivanje uranija u Fordowu.

Iranske vlasti IAEA-i su rekle kako je visoko obogaćen uranij rezultat „nenamjernih fluktuacija“.

U tijeku su razgovori s Teheranom kako bi se razjasnio problem, navodi se u izvješću koje nije javno, no do kojeg je došla njemačka agencija.

Grossi je u siječnju istaknuo da Iran već ima dovoljno obogaćenog uranija za nekoliko nuklearnih bombi ako se on još dodatno obogati.

U izvješću stoji da Iran između ostalog posjeduje gotovo 435 kilograma uranija s čistoćom od 20 posto, što je 48 kilograma više nego u prethodnom tromjesečnom izvješću iz studenog.

Zalihe uranija s čistoćom od 50 posto narasle su za 25 kilograma te trenutno iznose nešto manje od 88 kilograma.

Teheran tvrdi da ga nuklearna tehnologija zanima samo za miroljubive svrhe.

Iran se 2015. u dogovoru sa svjetskim silama obvezao ograničiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija. Sporazum je trebao spriječiti proizvodnju nuklearnog oružja u Islamskoj Republici.

Bivši američki predsjednik Donald Trump jednostrano je povukao SAD iz sporazuma 2018., a Teheran je odgovorio proširenjem svog programa obogaćivanja uranija i ograničavanjem inspekcija IAEA-e.

Pregovori o oživljavanju nuklearnog dogovora mjesecima stoje na mjestu.