Ove je godine u Hrvatskoj dosada zabilježeno 1 784 slučaja oboljenja od hripavca, a zadnjih se tjedana bilježi u prosjeku 10 oboljelih tjedno, izvijestili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

”U 2023. godini zaprimljeno je ukupno 4 806 prijava oboljelih od hripavca, a u 2024., zaključno sa 8. srpnja, 1 784 prijave. Nisu prijavljeni smrtni slučajevi. Najveći broj oboljelih zabilježen je u Gradu Zagrebu i Splitsko – dalmatinskoj županiji”, rekli su Hini iz HZJZ-a.

Epidemija hripavca u Hrvatskoj, podsjetili su, krenula je prošloga ljeta, a najveći broj oboljelih zabilježen je krajem studenog i u prosincu 2023. nakon čega slijedi postupno smanjenje broja zaprimljenih prijava.

“Vidljivo je kako se od početka ove godine smanjuje broj prijava oboljenja od hripavca, te se zadnjih tjedana bilježi u prosjeku 10 prijava tjedno”, kazali su.

Iz HZJZ-a su napomenuli da uzročnik hripavca cirkulira u populaciji i javlja se ciklički s povećanim brojem svakih nekoliko godina. Imunitet stečen nakon cijepljenja protiv hripavca ili preboljenja s vremenom slabi, kažu.

Kada je riječ o obuhvatima DTP cijepljenjem tj. cijepljenjem protiv difterije, tetanusa i hripavca, dugi su niz godina bili iznad 95 posto, da bi se od 2016./2017. počeo bilježiti trend slabijeg odaziva na cijepljenje, a posljedično i sniženje cijepnih obuhvata.

“Taj trend je u 2019 . prekinut te od tada cijepni obuhvati za većinu cjepiva iz Programa cijepljenja stagniraju. U 2023. godini obuhvat u DTP primovakcinaciji na razini Hrvatske je 92,6 posto te u prvoj revakcinaciji 90,8 posto”, odgovorili su iz HZJZ-a.

U Hrvatskoj najviše hripavca među tinejđerima

Prema redovnom programu cijepljenja, djeca se protiv hripavca cijepe s pet doza. Prve tri doze dobivaju u prvih šest mjeseci, a preostale dvije u drugoj i petoj godini života. Uz redovni program cijepljenja, iz HZJZ-a su podsjetili i na tzv. Program 2 za posebne skupine stanovništva.

“Njime se se preporuča cijepljenje protiv hripavca osobama nakon transplantacije krvotvornih matičnih stanica/koštane srži te zdravstvenim radnicima koji rade na novorođenačkim i dojenačkim odjelima. Od početka epidemije preporuke su se proširile i na trudnice”, naglasili su.

Čak i u slučaju visokog postotka cijepljenih, veće epidemije očekuju se svakih tri od pet godina, stoji na stranicama Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

Prema njihovim podacima, u prošloj je godini u Europskoj uniji prijavljeno 25 130 slučaja hripavca, dok je u samo prva tri mjeseca ove godine zabilježeno 32 037 slučajeva, čime je gotovo dostignut broj oboljelih u cijeloj 2019. godini koji iznosi 34 478.

U većini članica Europe unije, njih 17, najviše hripavca ima među dojenčadi do jedne godine starosti, no u Hrvatskoj, Danskoj i Luksemburgu na prvom je mjestu dobna skupina između 10 i 14 godina, nakon koje slijedi ona između 15 i 19 godina, pokazali su podaci ECDC-a za razdoblje 2023./2024.