Čak 89,1 posto hrvatskih građana preferira vodu iz slavine, 76,7 posto ih smatra da kupovna voda nije zdravija/kvalitetnija od one iz slavine, a njih 59,9 posto kod kupnje bira negaziranu vodu, a pokazala je anketa koju su u svibnju proveli magazin Ja Trgovac i agencija Hendal.

Istraživanje je, kako se navodi u petak objavljenom priopćenju, provedeno na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Da tijekom dana u prosjeku popiju više od pet čaša vode izjavilo je 44,8 posto anketiranih, a njih 37 posto popiju tri do četiri čaše vode dnevno. Dvije do tri čaše konzumira 12,1 posto ispitanika, a barem jednu čašu 6,1 posto.

Rezultati istraživanja su pokazali da čak 89,1 posto građana preferira vodu iz slavine, a 10,9 posto ističe kako češće kupuju vodu u bocama, bilo gaziranu ili negaziranu.

Pritom 11,1 posto građana u ukupnom uzorku ističe da kupovnu (flaširanu) vodu pije svakodnevno. Nekoliko puta tjedno vodu iz boce pije 17,7 posto, a jednom tjedno 14,3 posto građana.

Nekoliko puta mjesečno flaširanu vodu pije 22,3 posto građana, a da to čini tek nekoliko puta godišnje istaknulo je njih 19 posto. Da ne kupuju i ne konzumiraju kupovnu vodu istaknulo je 15,6 posto građana.

Kada je riječ o vrsti flaširane vode koju najčešće kupuju ili konzumiraju, najveći broj građana, točnije njih 59,9 posto, pije negaziranu vodu, a 36,3 posto njih odlučuje se za gaziranu. Malih 3,7 posto udjela pripalo je aromatiziranoj vodi.

Na pitanje smatraju li da je kupovna voda zdravija/kvalitetnija od vode iz slavine, nešto više od tri četvrtine građana, njih 76,7 posto, smatra da nije bolja, dok je 23,3 posto građana mišljenja kako ipak jest. (Hina)