U havariji brodice kod otoka Hvara neozlijeđena je četveročlana obitelj i nije bilo onečišćenja mora, priopćilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture (MMPI).

Ministarstvo navodi kako su službenici Ispostave lučke kapetanije Hvar postupali prema dojavi očevidca o brodici u požaru zaprimljenoj jučer u 12,05 sati posredstvom MRCC Rijeka, slijedom čega je odmah pokrenuta koordinirana akcija traganja i spašavanja.

Prije isplovljavanja u akciju službenici hvarske Ispostave angažirali su i ukrcali na spasilačku brodicu pripadnike Dobrovoljnog vatrogasnog društva Hvar s pripadajućom opremom, a nedugo po dolasku na poziciju ustanovili su kako srećom nema stradalih niti je motorna jahta u požaru, nego je postupno tonula zbog primanja mora u krmenom dijelu.

Četveročlana posada, uključujući voditelja (obitelj, svi državljani RH), uočena je u neposrednoj blizini na drugoj brodici, na koju su se neozlijeđeni pravodobno evakuirali.

Vatrogasci su upotrebom prijenosne crpke osigurali brodicu od potapanja, nakon čega su službenici hvarske Ispostave proveli preliminarni očevid te ustanovili kako se, iz trenutno nepoznatog razloga, dogodio ispad ispušnog sustava u pogonskom dijelu motorne jahte, što je rezultiralo havarijom.

Voditelj, ujedno vlasnik brodice, izjavio je kako je svemu prethodilo sukljanje gustog dima i nedugo potom prodor mora u potpalublje.

Na poziciji havarije nije uočeno onečišćenje mora, a nakon što je brodica osigurana od potapanja vlasniku je iz nadležnosti Ispostave lučke kapetanije Hvar naložen komercijalni tegalj brodice do sigurnog veza. Očevidne radnje o uzrocima te havarije nastavljaju se tijekom današnjeg dana, kažu u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture.