U sklopu programa Mjeseca hrvatske knjige, kojega priređuje Gradska knjižnica “Franjo Marković” u Križevcima, večeras je predstavljena knjiga vrbovečkog autora Josipa Jambrača ‘Porijeklo hrvatskih institucija – kultura zaborava’.

Radi se o autorskom pogledu na povijest hrvatskih institucija i političkih okvira u kojima djeluju. Knjiga je nastala nakon autorove zbirke političkih ogleda ‘Demokracija – iz dana u dan’. O knjizi i autoru uvodno je govorila Mateja Hrgovan iz Narodne knjižnice Vrbovec, a knjigu je predstavio autor Josip Jambrač.

Iz recenzija:

Knjiga Josipa Jambrača je veliki, sveobuhvatni, gotovo totalni pogled na Hrvatsku, njezinu povijest i, nažalost, budućnost. Knjiga je to kakvih ni o drugim civilizacijama nema puno, kakve u Hrvatskoj gotovo ne postoje. Kada Josip Jambrač piše da vjeruje kako bi za Hrvatsku danas bilo „puno važnije od mnogih drugih stvari, da svoju teško izborenu slobodu definira kroz društvene vrijednosti koje može ostvariti i da takvo poimanje slobode bude utjelovljeno u našim institucijama, a kroz njih u zakonima, pravilima i normama na kojima će se graditi povjerenje i društvo“, on zapravo zagovara ustavni patriotizam.

Tezu varira i dokazuje bez obzira o čemu piše, smatrajući da se samo „na zajedničkim vrijednostima može izgraditi dobro i prosperitetno društvo“. Takva država može biti ono što će pokrenuti potencijale koje imamo. Na mnogobrojnim primjerima, autor detaljno objašnjava zašto Hrvatska iz naizgled posve uređenih i urednih okolnosti, ne može naprijed, zašto se toliko malo toga mijenja. Zemlja bez institucija, ne može izgraditi sretno društvo. Hrvatska je svakako zemlja brojnih nedostataka, ali posve sigurno nije zemlja bez pojedinaca koji bi stvari mogli pomaknuti. Ova knjiga i autor to pokazuju.

hrvatske-institucije-01 hrvatske-institucije-02 hrvatske-institucije-03 hrvatske-institucije-04 hrvatske-institucije-05 hrvatske-institucije-06 hrvatske-institucije-07 hrvatske-institucije-08 hrvatske-institucije-09 hrvatske-institucije-10