Dva važna događaja za stradalnike od potresa, odvoženje posljednjih kontejnera iz glinskog kontejnerskog naselja “Mali dom”, te stavljanja pod krov posljednje od 74 drvenih montažnih kuća novog naselja, obilježili su utorak u Glini.

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić rekao je kako upravo novo naselje visokoenergetskih kuća u Glini svjedoči o velikom opsegu obnove na području Banovine, a posebno javnih zgrada na području grada Siska.

“Ovdje se grade i još tri višestambene zgrade koje se financiraju iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Ove će zgrade ponajprije služiti za privremeni smještaj, a kasnije će se njima proširiti kapaciteti domova za starije osobe”, rekao je Bačić.

Dodao je kako je do danas iseljeno 9 od 11 kontejnerskih naselja.

U Sisku je ostao još jedan broj korisnika u modularnim zgradama sastavljenih od kontejnera, koje su prikladnije za smještaj od kontejnera pa ne predstavljaju problem.

U Glini je završeno 14 zamjenskih kuća, a tridesetak ih je u izgradnji, a počela je i konstrukcijska obnova privatnih kuća.

“Vrlo dobro je prihvaćen i naš model samoobnove, pa je već otvoreno oko 200 računa na koje je uplaćeno oko 15 milijuna eura, kako bi građani sami obnavljali svoje kuće. Taj model je sada u nastavku i svakodnevno se otvaraju novi računi s jasnijim, jednostavnijim i za građane prihvatljivijim modelom financiranja”, rekao je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ponovio je kako se problemi javne nabave nastavljaju zbog nedostatka građevinske operative, a da nije bilo tog problema danas bi bilo oko 300 novih gradilišta na području stradalom od potresa.

Sisačko-moslavačka je županija dosad u državne stanove uselila 32 obitelji, rekao je župan Ivan Celjak, koji je ministru Bačiću zahvalio na povjerenju da Županija preuzme izgradnju kuća za privremeno stambeno zbrinjavanje.

Osim naselja sa 74 kuće u Glini, u tijeku je uređenje i naselja sa 57 kuća u Petrinji, koje će biti useljene do kraja listopada, a tridesetak će ih se graditi u Sisku.

Gradonačelnik Ivan Janković je napomenuo kako su na području Gline svi projekti, koji su bili financirani iz Fonda solidarnosti ostvareni, a trenutačno su u tijeku radovi obnove na sedam objekata.

Na sastanku je, kako je rekao, dogovoreno da Vlada i Županija financijski pomognu veće projekte, kao što je gradski trg, sportsko-rekreacijski centar i autobusni kolodvor i drugi.

U novom naselju je petnaestak kuća već potpuno namješteno, u svima su završene instalacije i predstoji prikapčanje na infrastrukturu, zatim uređenje okoliša i asfaltiranje prometnica.