Sredinom ovog tjedna Đurđevac se još jednom iskazao kao dobar domaćin, ali i predvodnik u načinu upravljanja gradom na korist svih njegovih građana.

Naime, u srijedu je upravo održana velika poslovna konferencija “Energetski izazovi gradova i općina”, koju su uz Grad Đurđevac organizirali internetski portal Energetico i najveći nacionalni poslovni medij Poslovni dnevnik.

Kako tijekom zime osigurati grijanje brojnih gradskih institucija, ustanova, vrtića i škola, a istodobno se zadržati u strogim okvirima vlastitih proračuna? Mogu li gradovi i općine uopće izdržati financijski pritisak rasta cijena energenata ili bi neki mogli završiti u minusu? Kako povećati energetsku održivost svoje lokalne zajednice u mjesecima i godinama koje su pred nama? I ono najvažnije, hoće li se cjenovni pritisci prema jedinicama lokalne samouprave preliti i na njihove građane, odnosno mogu li gradovi i općine možda pomoći svojim građanima da lakše prebrode inflacijsku i energetsku krizu?

Na sva ta pitanja kroz četiri stručna panela odgovarali su vodeći hrvatski energetski stručnjaci, predstavnici najvažnijih ministarstava kao i brojni okupljeni gradonačelnici i načelnici općina.

Đurđevački Dom kulture tako je ugostio predstavnike Obnovljivih izvora energije Hrvatske, Energetskog instituta Hrvoje Požar, Agencije za ugljikovodike, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta i Zelene energetske zadruge.

Stručni poslovni skup otvorio je državni tajnik za energetiku Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a ondje su bili i predstavnici Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Svoja iskustva i rješenja u upravljanju gradom u izazovnim energetskim vremenima sa sudionicima konferencije podijelili su gradonačelnici Đurđevca, Bjelovara, Samobora, Svetog Ivana Zeline i Svete Nedelje, a među najupečatljivima su bili primjeri koje su iznijeli upravo predstavnici grada domaćina.

Tako je predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković istaknuo da bi se sve jedinice lokalne samouprave trebale usredotočiti na obnovljive izvore energije, promptno i efikasno donositi konkretne odluke i iskoristiti kratki period trajanja povlaštenih cijena energenata za pripremu izazovnih vremena koja dolaze, odnosno da bi se trebali ugledati na primjer Đurđevca.

– Svi trebamo iskoristiti vrijeme da se što više energenata koje koristi sustav lokalne samouprave dobije iz obnovljivih izvora te da se sredstva iz proračuna usmjere kako bi se dobila kontrolirana cijena javne usluge u budućnosti – kazao je.

Na panelu o energetskoj samodostatnosti gradova i općina đurđevački gradonačelnik Hrvoje Janči naveo je niz primjera kako se njegov grad pobrinuo da građani Đurđevca imaju stabilne i što povoljnije energetske izvore.

– U naš sustav postavljamo devet solarnih elektrana kojima kroz jednokratnu investiciju planiramo smanjiti utjecaj cijene struje na cijene usluga. Tri solarne elektrane smo već postavili, a preostalih šest su u fazi postavljanja i do ožujka sljedeće godine bit će u funkciji. Istovremeno smo uveli i mjere štednje, pa smo intenzitet javne rasvjete smanjili za pedeset posto. Uz sve te projekte i mjere te uz dvije dizalice topline ponosno mogu reći da će naš grad biti energetski samodostatan – istaknuo je.