Grad Đurđevac u srijedu je bio domaćin velike poslovne konferencije, ovoga puta na temu Energetskih izazova gradova i općina.

Gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči uvodno je rekao kako se nada da će se na ovoj konferenciji pronaći neka nova rješenja.

– Ideja za ovakav tip konferencije nastala je iz razgovora koje smo vodili posljednjih mjeseci, svi znamo kakva je bila situacija i kakvi su bili izazovi pred cijelim našim sustavom. Vjerujem da će se pronaći dobri zaključci i ciljevi i da ćemo pokrenuti nekakve realne i konkretne stvari – dodao je Janči.

janči

Ivo Milatić, državni tajnik za energetiku, istaknuo je da je Hrvatska spremno dočekala krizu.

– U ovim vremenima definitivno je potrebno pričati o temama koje ministarstvo, odnosno Vlada Republike Hrvatske, radi kada je u pitanju energetika. Hrvatska je zemlja koja je definitivno spremna dočekala ovu krizu, a ono što nije bilo organizirano je rješavano u hodu. Sve segmente smo pokrili kada je u pitanju električna energija i kontroliranje cijena, odnosno praktično subvencioniranje cijena kada je u pitanju plin gdje smo drugi najjeftiniji u Europi po pitanju kućanstava. Kad su u pitanju derivati, vidjeli ste da se konstantno kontrolira njihova cijena – rekao je Milatić.

U prvoj panel raspravi o temi uloge energetike u planiranju poslovnih zona sudjelovao je i predsjednik Gradskog vijeća Grada Đurđevca Željko Lacković koji je rekao kako bi se jedinice lokalne samouprave trebale usredotočiti na obnovljive izvore energije.

lacković

– Ključno je to što se premalo strategija usmjerava prema onima koji upravljaju sustavima, a koji bi trebali provoditi te strategije. S druge strane, jedinice lokalne samouprave koje bi trebale iskoristiti ovaj trenutak i vrijeme povlaštenih cijena energenata ne donose dovoljno konkretnih odluka. Važno je da se u tom kratkom roku, a to je do 1. travnja iduće godine, iskoristi vrijeme da se što više energenata koje koristi sustav lokalne samouprave dobije iz obnovljivih izvora te da se sredstva iz proračuna usmjere kako bi se dobila kontrolirana cijena javne usluge u budućnosti – poručio je predsjednik vijeća Lacković.

IMG_3828

Energetska samodostatnost je moguća i potrebna

Druga panel rasprava donijela je temu energetska samodostatnosti gradova i općina, a među panelistima bio je gradonačelnik Hrvoje Janči.

– Svaka lokalna jedinica mora se organizirati na način da uskladi cijenu energije i cijenu svojih usluga te da osigura vlastite kapacitete za samodostatnost samih institucija, uglavnom kroz solarne panele na krovovima, to mora postati praksa u svim gradovima. Konkretno, u Đurđevcu je u fazi realizacije devet sunčanih elektrana, uz dvije dizalice topline, koje će vrlo brzo naš grad učiniti energetski samodostatnim- rekao je gradonačelnik.

Treća panel rasprava bila je posvećena neiskorištenim potencijalima geotermalne energije, a na četvrtoj panel raspravi govorilo se o znanosti u energetskoj i zelenoj tranziciji.