Na današnji dan, 25. studenoga diljem svijeta se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja prema ženama. To je ujedno i dan kada započinje globalna kampanja naziva „16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama“, koja završava 10. prosinca, upravo na Međunarodni dan ljudskih prava čime se ističe da je nasilje prema ženama grubo kršenje temeljnih ljudskih prava.

Policijska uprava koprivničko-križevačka u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije i Udrugom „HERA“ Križevci obilježila je Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Đurđevcu javnom akcijom.

Glavna poruka obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama je važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja kao krajnje neprihvatljivog oblika društvenog ponašanja kojim se krše temeljna ljudska prava i slobode te razumijevanje nasilja oblikom diskriminacije žena. Cilj je osvijestiti javnost o problematici nasilja nad ženama.

„16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama” je globalna, svjetska kampanja koju obilježava 1.700 organizacija u preko 100 država svijeta, a u Đurđevcu su javnu akciju podržali i predstavnici pravosuđa, lokalne uprave i samouprave.

Tijekom javne akcije policijski službenici su uz predsjednicu Povjerenstva za ravnopravnost spolova Koprivničko-križevačke županije Vericu Rupčić i uz predsjednicu Udruge “HERA” Marinu Švagelj Jazić prisutnima dijelili brošure i edukativni materijal te su građani informirani na koji način mogu prijaviti nasilje u obitelji, gdje i kome se žrtve mogu obratiti, gdje dobiti savjet, podršku i mogućnost zaštite.