Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec te Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak već godinu dana provode radionice unutar projekta „Kuća ideja-prostor zajedništva“.

Kroz ciklus radionica „Povijesni galop“ zahvaljujući angažmanu povjesničara, saznali su mnogo toga o plemenitaškoj obitelji Orehovečki iz Svetog Petra Orehovca. Članovi ove loze generacijama su obnašali ključne uloge u političkom i kulturnom životu, posebno se istaknuvši na vojnim funkcijama.

Povijest pamti njihove zasluge u Tridesetogodišnjem ratu, koji je trajao između 1618. i 1648. godine. Orehovečki su bili vrlo visoko postavljeni u carskoj hijerarhiji te su bili jedni od najbližih suradnika obitelji Zrinskih, a o njihovim vojničkim i ratnim zaslugama svjedoče mnogobrojni povijesni dokumenti koji se čuvaju u povijesnim muzejima u Beču i Stockholmu.

Nakon mjeseci rada i istraživanja, uspješno su rekonstruirane odore vojne postrojbe i pukovnije Orehovečkih iz 17. stoljeća, stoga Vas članovi Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec i Udruge uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak pozivaju na izložbu.

Svi zainteresirani za povijesne teme, dođite u Društveno kulturni centar u Svetom Petru Orehovcu, 25. svibnja, s početkom u 20.00 sati i kroz izložbu ćete se imati prilike upoznati s povijesnim vojničkim odorama pukovnije Orehovečkih te doživjeti djelić bogate i slavne povijesti orehovečkog kraja.

Sudjelovanje na izložbi je u potpunosti besplatno te je ulaz slobodan.

Izložba „Rekonstruirane odore vojne postrojbe Orehovečkih“ sufinancirana je sredstvima Europskog socijalnog fonda, unutar projekta „Kuća ideja – prostor zajedništva“, a čiji je nositelj Kulturno umjetničko društvo Prigorec Sveti Petar Orehovec. Ciljevi projekta su formiranje kulturnog centra u Općini Sv. Petar Orehovec, osmišljavanje kulturnih programa koji će se odvijati u centru u koordinaciji partnerskih udruga te stvaranje modela sudioničkog upravljanja u suradnji općine i udruga.

Partneri na projektu su Općina Sveti Petar Orehovec, Likovna udruga Prigorje Art, Vatrogasna zajednica općine, Povijesno društvo Sveti Petar Orehovec, Udruga uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak i Udruga vinogradara i vinara “Sveti Vinko”.

Ovim putem KUD Prigorec upućuje poziv članovima navedenih udruga, ali i zainteresiranoj javnosti na održavanje izložbe Povijesnog društva Sveti Petar Orehovec i Udruge uzgajivača konja Hrvatski toplokrvnjak, kojim se završava ciklus radionica „Povijesni galop“.

Pozivnica_izložba Povijesnog društva Sv. Petar Orehovec i UUHT_22.05.