Zagrebački književni razgovorima (ZKR) pod nazivom “Srednja Europa: kulturološki ili geografski pojam?” otvoreni su u srijedu navečer u Društvu hrvatskih književnika (DHK) u Zagrebu, o toj temi u DHK-u razgovarat će niz uglednih gostiju iz Hrvatske i šest zemalja, među kojima i iz Ukrajine.

Na 43. ZKR- sudjeluju pročelnik Odsjeka za slavensku filologiju Jagiellonskoga sveučilišta u Krakovu Maciej Czerwiński (Poljska), Fulvio Senardi (Italija), književnik Florian Neuner (Austrija), književnica i dekanica Umjetničke akademije u Osijeku Helena Sablić Tomić.

U programu sudjeluje i novinar i esejist Matija Štahan, predstojnica Katedre za slovački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Zrinka Stričević Kovačević, povjesničar Damir Agičić, profesor na Filozofskom fakultetu Sveučilišta Palacký u Olomoucu Jiri Hrabal, pisac i prevoditelj Sašo Ognenovski (Sjeverna Makedonija), književnica Andrea Grill (Italija), ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać, književnica Daria Lisenko (Ukrajina) te prevoditelj i književnik Andy Jelčić.
Jedna je od najdugovječnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj Zagrebački književni razgovori pokrenuti su 1969. godine na inicijativu pjesnika Slavka Mihalića.
U 42. prethodna susreta na ZKR-u su sudjelovali pisci, književni kritičari, jezikoslovci, prevoditelji, kulturolozi, ljudi najširih pogleda na književnost iz Hrvatske i svijeta – sveukupno njih više od tisuću.
Raznolikost tema i različiti pristupi i danas ZKR čine jednako zanimljivim, važnim i potrebnim, a radovi objavljeni u časopisima Most i Republika, ostaju trajna vrijednost na uvid budućim naraštajima.