U crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu proslavljen župni blagdan

26. travnja 2019. Autor: prigorski.hr Vjera U crkvi sv. Marka na Gornjem Gradu proslavljen župni blagdan


„Evanđelist Marko čijeg se imena i djela danas spominjemo u ovoj starodrevnoj župi na Gornjem gradu u Zagrebu bio je svjedok Isusa Krista. Ono najznačajnije o njemu govori nam zapravo njegovo evanđelje. Njegovo pisano djelo, 2. evanđelje, govori o njemu kao o odličnom pučkom propovjedniku. On pripovijeda događaje Isusova života jasno, a zaustavlja se i na vrlo dragocjenim pojedinostima kojih kod drugih evanđelista ne susrećemo.

Za Marka, Isus je središte povijesti i odatle Marko počinje i tu se vraća. On ne skuplja činjenice da bi ih poredao kronološkim redom, već ih stavlja u svrhu povijesti spasenja i tako ih reda, uključujući čitatelja u spasenjsku povijest. On počinje s križem i uskrsnućem Isusovim i tu se vraća. On želi odgovoriti na upit koji se stalno nameće – tko je Isus Krist?“, rekao je u prigodnoj propovijedi vlč. dr. Denis Barić, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, predvodeći, u četvrtak 25. travnja, misno slavlje prigodom proslave župne svetkovine sv. Marka evanđelista na Gornjem gradu u Zagrebu u koncelebraciji s petnaestak svećenika Gornjogradskog dekanata.

Podsjetivši da Crkva u uskrsnom vremenu razmišlja nad svetopisamskim tekstovima koji govore o ukazanjima Uskrslog Isusa, ponajprije  svojim učenicima, te da su svi ti događaji ukazanja imali za cilj utvrditi vjeru apostola, jer je njihova vjera bila poljuljana nakon svega što se dogodilo vezano uz okolnosti Isusove muke, smrti, ukopa i uskrsnuća, dr. Barić je kazao da Isus nakon uskrsnuća nastoji na sve moguće načine uvjeriti apostole da je to on i da ga se ne moraju bojati.

„Nije dostatno za spasenje posjedovati hrpu informacija, niti imati na dohvat nepregledno mnoštvo znanja, mnogo je važnije znati otvoriti se spoznaji uskrsnuća, jer onda dopuštamo Uskrslome da nas preobrazi svojom snagom“, nastavio je dr. Barić, zapitavši se koliko se vjernici, a i cijelo društvo, uz sve znanje koje imaju i koje su nakupili, otvaraju Bogu te koliko dopuštaju Bogu da ih preobrazi i koliko izabiru Božja rješenja za ljudski život?

„Kršćanstvo je vjera svjedočenja o osobi Isusa Krista koji je umro, ali i uskrsnuo i živi među nama. I ovu istinu svatko od nas mora svjedočiti na sebi svojstven način. Mi moramo dalje dati ono, što smo i sami primili od Isusa. Mi nismo bili prisutni pokraj praznog groba kao Marija Magdalena, niti smo hodali s njime do Emausa kao ona dvojica učenika, ali je svatko od nas susreo Isusa na jedinstven način i to moramo onda svjedočiti”, istaknuo je dr. Barić, navevši da su Isusove riječi “Pođite po svem svijetu, propovijedajte evanđelje svemu stvorenju” danas aktualne više negoli ikada.

Rekavši da se i danas toliko govori o širenju evanđelja, o toj tako važnoj potrebi koja je skovana u riječ evangelizacija, a poradi novih okolnosti u kojima živimo govori se i o potrebi nove evangelizacije, propovjednik se zapitao koliko su vjernici danas otvoreni toj vijesti i koliko vjeruju toj vijesti te koliko je ona po nama predstavljena kao radosna?!

“Mnogi će vam danas reći kako nemaju dara za širenje radosne vijesti, drugi pak kako nemaju vremena, a treći su pak uvjereni da je evangelizacija, odnosno propovijedanje evanđelja pridržano samo nekima, i to u crkvi, zaređenim i Bogu posvećenim osobama. I tako mnogi operu svoje ruke od odgovornosti i prebace odgovornost u djelu evangelizacije na nekog drugog. A istom se čudom čudimo i govorimo kako je svijet postao zao, kako su ljudi postali loši, ništa ne vodi dobru”, kazao je dr. Barić, okarakteriziravši da nije svijet zakazao i nije problem u drugima, nego “zakazali smo mi, koje Isus šalje da idemo i da propovijedamo radosnu vijest evanđelja u svijetu u kojemu živimo, ljudima s kojima živimo, a mi to možda nismo učinili”.

Pozvavši da svi vjernici ustanu i pokrenu se svoje puke ustaljenosti na kršćansko djelovanje, pokazujući da su ne samo oni koji ispovijedaju vjeru, već i oni koji žive svoju vjeru, zorno dajući do znanja prije svega sebi, a onda i drugima da je evanđelje učinilo radikalni zaokret u njihovu životu, dr. Barić je na završetku molio da po zagovoru sv. Marka budu otvoreni riječi Božjoj, da se trude razumjeti Riječ Božju, živjeti po njoj, i propovijedati ju svakom stvorenju, kako bi se po nama vršila volja Božja ovdje na zemlji.

Na završetku misnoga slavlja predvoditelju slavlja i svima nazočnima zahvalio je Vladimir Magić, župnik župe sv. Marka, što su se po lijepom i već pomalo vrućem vremenu popeli na Gornji grad i sudjelovali u misnom slavlju. Osobito je zahvalio zboru „Cantores sancti Marci“, koji su pod ravnanjem Jurice Petrača i orguljsku pratnju prof. Pavla Mašića svojim pjevanjem pridonijeli ljepoti blagdanskog liturgijskog slavlja, kao i u obredima Velikoga tjedna. (N.P.)

ika.hr

Facebook Comments