Utakmicom između Kazahstana i Slovenije u četvrtak počinju kvalifikacije za 17. Europsko nogometno prvenstvo koje će se od 14. lipnja do 14. srpnja 2024. održati u Njemnačkoj.

Istog dana, ali nešto kasnije na rasporedu je još sedam utakmica.

Na EURO-u 2024. nastupit će 24 reprezentacije, a Njemačka se kao domaćin automatski kvalificirala za turnir.

Kroz kvalifikacije će se popuniti 20 mjesta, a bit će to pobjednici i drugoplasirani u 10 kvalifikacijskih skupina. Preostale tri karte podijelit će se nakon doigravanja, točnije nakon tri turnira s četiri reprezentacije.

Dvanaest momčadi bit će odabrano na temelju njihovog učinka u Ligi nacija u sezoni 2022/23., a koje se već nisu kvalificirale putem glavnog kvalifikacijskog turnira. Pobjednici s tri turnira izborit će plasman na EP.

Na sastanku Izvršnog odbora UEFA-e u Hvaru u rujnu prošle godine potvrđeno je da će Rusija biti isključena iz kvalifikacija za EP 2024., budući da je UEFA suspendirala sve ruske momčadi nakon invazije te zemlje na Ukrajinu u veljači 2022. godine.

U kvalifikacijama za EURO sudjelovat će 53 reprezentacije koje su raspoređene u deset kvalifikacijskih skupina – sedam skupina sa po pet momčadi i tri skupine sa po šest momčadi.

Hrvatska će svoj put prema Njemačkoj loviti u skupini D zajedno s Turskom, Walesom, Armenijom i Latvijom, a prvu utakmicu “Vatreni” će imati u subotu, 25. ožujka na Poljudu protiv Walesa.

Kvalifikacije će se igrati u pet “prozora”, prvi starta 23. ožujka, a završava 28. ožujka, dok je posljednji mini ciklus od 16. do 21. studenog.

Dodatne kvalifikacije su od 21. do 26. ožujka iduće godine.

Posljednji europski naslov osvojila je Italija porazivši u finalu na Wembleyju Englesku nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca.

Hrvatska je na EURO 2020. poražena u osmini finala od Španjolske 3-5 nakon produžetaka.

SKUPINE:
SKUPINA A: Španjolska, Škotska, Norveška, Gruzija, Cipar
SKUPINA B: Nizozemska, Francuska, Irska, Grčka, Gibraltar
SKUPINA C: Italija, Engleska, Ukrajina, Sjeverna Makedonija, Malta
SKUPINA D: HRVATSKA, Wales, Armenija, Turska, Latvija
SKUPINA E: Poljska, Češka, Albanija, Farski otoci, Moldavija
SKUPINA F: Belgija, Austrija, Švedska, Azerbajdžan, Estonija
SKUPINA G: Mađarska, Srbija, Crna Gora, Bugarska, Litva
SKUPINA H: Danska, Finska, Slovenija, Kazahstan, Sjeverna Irska, San Marino
SKUPINA I: Švicarska, Izrael, Rumunjska, Kosovo, Bjelorusija, Andora
SKUPINA J: Portugal, Bosna i Hercegovina, Island, Luksemburg, Slovačka, Lih