Ured za fotografiju i Gradski muzej Križevci u suradnji s partnerima najavljuje izložbu i okrugli stol u sklopu projekta “Zajednički fotografski narativi”.

Projekt Zajednički fotografski narativi započet je ove godine, a slijede aktivnosti koje predstavljamo široj publici. Iniciran je s namjerom istraživanja i interpretacije fotografije, medija čiji su vizualni sadržaji najizravnije povezani s razvojem modernog društva i znanjem o njemu. U prvoj izložbi – Fotografija u tiskanim medijima – takozvanom pop up iznenadnom (i kratkotrajnom) pojavljivanju u javnom prostoru atrija križevačkog Gradskog muzeja, prikazuju se opće odlike odabranih tiskovina: specijaliziranih fotografskih časopisa, tvorničkih novina, listova namijenjenih djeci, sportašima, ili fotografskim entuzijastima.

Neki od njih izlazili su tek kraće vrijeme, drugi su opstali kroz dulje razdoblje, unatoč brojnim društvenim promjenama koje su utjecale na njihovo objavljivanje. U svima njima najveću pozornost usmjerena je upravo na vizualni sadržaj. Osobito je to bilo važno u tvorničkim novinama i tiskovinama koje su dopirale do većeg broja ljudi, a čiji interes zapravo nije bio usmjeren isključivo na fotografiju.

 

Otvorenje izložbe Fotografija u tiskanim medijima održat će se u atriju Likovne galerije, Trg Antuna Nemčića 6/1, Križevci, u četvrtak 10. 9. 2020. u 18.00 sati.

Izložba će ostati otvorena do 19. rujna. Atrij je otvoren radnim danom od 10.00–13.00 i 18.00–20.00 sati, a subotom od 10.00–12.00 sati.

 

O brojnim aspektima na koje smo naišli tijekom istraživanja, a s čime ćemo se nastaviti baviti kroz iduće dvije godine, razgovarat ćemo dan kasnije u sklopu programa Fotka u Atelierima – okrugli stol o projektu Zajednički fotografski narativi u organizaciji Ateliera Koprivnica. Uz ostalo, osvrnut će se na niz kvalitetnih primjera, na situacije kad su fotografije popraćene kraćim tekstovima koji su “podgrijavali” činjenicu da ono što se na fotografiji vidi nije jedino što će pridonijeti njezinu razumijevanju, razgovarat će se o poslu urednika koji su utjecali na društvenu zajednicu koja se sve više otvarala prema fotografiji.

Cilj je kritički utvrditi okolnosti u kojima se nešto događalo, prepoznati glavne aktere i uspostaviti kriterije evaluacije. Istraživanjem u raznim sredinama nastojimo prošiti saznanja o fotografiji koja nastaje u vremenu između dva svjetska rata pa nadalje, kako bismo nepoznate ili malo poznate autore i njihove opuse izdvojili i predstavili javnosti. Bit će riječi o tome koji vizualni sadržaj – i na koji način – prati tekst. Jesu li fotografi potpisani, ili je možda navedeno ime tek ponekog od njih? Je li vizualni sadržaj pridonio čitljivosti i boljem razumijevanju pojedinih tema, ili je čak možda prevagnuo u odnosu na tekst?

Suradnici na projektu:

Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Križevci

Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb

Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar

Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek

Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb

Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica

Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka

Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak

 

Projekt financira Zaklada Kultura nova.