Po podacima županijskog Stožera civilne zaštite, na području Koprivničko-križevačke županije trenutno borave 123 osobe izbjegle iz Ukrajine.

Riječ je o 62 žene, pet muškaraca i 56 djece. Njih 73 smješteno je u hotelu Picok u Đurđevcu, gdje od svojega dolaska dobivaju psihosocijalnu i sve druge vrste pomoći.

U sjevernim županijama – Varaždinskoj, Međimurskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji, trenutno je smješteno 615 osoba izbjeglih iz ratom pogođene Ukrajine, potvrđeno je Hini u ponedjeljak.

U prihvatni centar u Arenu Varaždin tijekom jučerašnjeg dana stigla je 81 osoba iz Ukrajine, rekao je Hini načelnik varaždinske Službe civilne zaštite Ivica Matošić.

Trenutni smještajni kapaciteti u Varaždinskoj županiji su popunjeni, u Domu 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice smješteno je 100 izbjeglica iz Ukrajine, a u varaždinskom Hotelu Turist njih 65.

U Areni Varaždin je 88 osoba, a u privatnim smještajima na području županije 139 ukrajinskih izbjeglica.

„Zasad ne planiramo aktivirati dodane kapacitete jer s Arenom Varaždin uspijevamo odgovoriti na priljev izbjeglica. Njih ćemo prema potrebi rasporediti po ostalim smještajnim kapacitetima u drugim županijama”, rekao je Matošić.

U Krapinsko-zagorskoj županiji trenutno je 51 osoba iz Ukrajine. Po riječima načelnika županijskog Stožera civilne zaštite Stjepana Skulibera, u nedjelju ih je stiglo devet, a svi su u privatnom smještaju.

Na pitanje je li se Stožer uključio u rješavanje problema obrazovanja ukrajinske djece Skuliber je odgovorio negativno budući da su mali Ukrajinci u privatnom smještaju.

Prihvat izbjeglica na graničnom prijelazu odlično funkcionira

„Baš sam danas razgovarao sa šefom policije, ali je zasad naputak MUP-a da se oni sami javljaju jer su došli u privatni smještaj” pojasnio je Skuliber. Iako je prihvatni centar u dvorani Srednje škole u Krapini spreman, zasad ne postoji potreba za aktivacijom.

Preko graničnog prijelaza Goričan dosad je ušlo 5927 ukrajinskih državljana, potvrdio je načelnik Stožera civilne zaštite Međimurske županije Josip Grivec.

U posljednja 24 sata u Međimurje je ušlo 295 ukrajinskih izbjeglica, a po posljednjim informacijama na području županije smještene su 172 osobe.

„Brojevi se mijenjaju jer neki novi dolaze, a neki se spajaju s rodbinom ili prijateljima i odlaze iz Međimurja”, kazao je Grivec dodavši da je prihvatni centar u sportskoj dvorani u Ivanovcu spreman, no nije aktiviran jer za to još nema potrebe.

Naglasio je da prva prihvatna točka kod graničnog prijelaza Goričan odlično funkcionira. Izbjeglice se tamo kratko zadržavaju, malo se odmore, nešto pojedu i napune mobitele te kreću dalje.

„Djeca iz Ukrajine u Međimurju imaju osiguran vrtić ili školu, čim riješe status u suradnji sa Centrom za socijalnu skrb. Već je bilo slučajeva da su djeca krenula u vrtić ili školu”, kaže Grivec.