U subotu navečer upaljena je prva svijeća – svijeća nade na adventskom vijencu spletenom oko zdenca Manduševac na Trgu bana Jelačića. čime je simbolično označen i početak “Adventa u Zagrebu”.

Gradonačelnik Tomašević je u izjavi novinarima rekao da je teško raditi Advent u ovakvim okolnostima pandemije te podsjetio kako ga prošle godine zapravo nije niti bilo, odnosno nije bilo niti jedne kućice.

“Ove godine se borimo unatoč pandemiji i četvrtom valu. S Turističkom zajednicom Grada Zagreba i drugim partnerima osmislili smo bogat program sa preko 120 koncerata na 15-ak lokacija. Međutim, koliko će sad to sve biti moguće realizirati će isto tako ovisiti o pandemiji. Naravno, mi smo fleksibilni u tom smislu da sve ono što ne možemo, odradimo onda online”, istaknuo je Tomašević.

Rekao je da će se koncerti u zatvorenim prostorima odvijati u skladu s pandemijskim mjerama, a isto tako i na otvorenom. Na svim otvorenim prostorima gdje su kućice i odvijaju se programi, neće se tražiti covid potvrde, ali će se i dalje gledati kakve će biti upute Nacionalnog stožera.

Na Adventu je nešto manje od 70 kućica, što je ukupan broj i za ugostiteljske i za one s prigodnom prodajom suvenira. Tu je još i 50 terasa postojećih ugostiteljskih objekata u centru grada posebno ukrašenih koji su se uključili u Advent s posebnom ponudom hrane i pića. Ipak, to je manje nego 2019. kada je bilo 220 kućica.

Bienenfeld: Pripremljen bogat program koji će se odvijati do 7. siječnja

I direktorica Turističke zajednice Grada Zagreba Martina Bienenfeld kaže da ove godine “pandemija diktira adventska događanja i sva druga koja će se događati oko Nove godine”.

Istaknula je da je unatoč tome pripremljen bogat program koji će se događati do 7. siječnja 2022. Kaže da će pratiti epidemiološke mjere i ako će se pooštravati tada će prilagođavati programe tim novim uvjetima, ali se ipak nadaju da će sve zamišljeno uspjeti i ostvariti.

Bienenfeld kaže kako imaju najave stranih turista za dolazak u Zagreb, a i sada već ima dosta stranih turista u gradu. Podsjetila je i da je The New York Times u svom online izdanju napravio jednu krasnu reportažu o Zagrebu, što je, kako je istaknula, jedna velika i lijepa promocija grada u ovo vrijeme.

Nakon paljenja prve svijeće na središnjem zagrebačkom trgu, uslijedilo je paljenje lampica na borovima na Platou Gradec, a zatim i glavno paljenje lampica na Zrinjevcu. Motivi ovogodišnjeg Adventa su tradicionalne hrvatske igračke, kao i glazba, kultura i svjetlost.

U kućicama u centru Zagreba od gastro ponude ističu se kobasice. Za domaću dimljenu i kranjsku kobasicu izdvojit ćete 25 kuna, a za kranjsku kobasicu punjenu sirom 30 kuna. Debrecinke su po 22 kune, a hrenovke 20 kuna.