U sklopu obilježavanja 162. obljetnice rođenja dr. Rudolfa Steinera, u Palači turizma Međimurske županije u Čakovcu u ponedjeljak je otkrivena bista tog austrijskog znanstvenika rođenog u Donjem Kraljevcu.

Dr. Rudolf Steiner osnivač je antropozofije iz koje su izrasli biodinamička poljoprivreda, waldorfska pedagogija, euritmija, organska arhitektura, antropozofska medicina i antropozofsko slikarstvo, a mnogi ga smatraju jednim od najistaknutijih mislilaca modernoga doba.

Njegova ostavština obuhvaća 360 svezaka i više od 6 000 predavanja i članaka te brojne skulpture, umjetničke slike i arhitektonske projekte.

Austrijski veleposlanik u Hrvatskoj Josef Markus Wuketich rekao je da je dr. Steiner u svoje vrijeme bio vrlo kontroverzna, ali zasigurno i vrlo kreativna, inovativna i značajna osobnost, najpoznatija po svojoj waldorfskoj pedagogiji.

„Dirnula me priča kako je Rudolf Steiner, kao privatni učitelj obitelji Specht, njihova sina s posebnim potrebama, kojeg su čak i roditelji već bili otpisali, svojom pedagogijom osposobio da upiše i završi medicinu”, rekao je Wuketich te dodao da mu je drago što se u Međimurju čuva spomen na takav izuzetan um i velikog čovjeka.

Župan Matija Posavec istaknuo je da je namjera Međimurske županije Centar dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu pretvoriti u Nacionalni centar biodinamičke proizvodnje.

„Kandidirali smo ga i na natječaj diverzificiranosti turizma, kao dogradnju za interpretacijski centar. Surađivat ćemo s državama i regijama koje su vezane uz Steinera na bilo koji način i neka nam ova bista bude i podsjetnik na vrijednosti koje imamo, i u tom segmentu, ovdje u Međimurju”, istaknuo je Posavec.

Čakovečka gradonačelnica Ljerka Cividini istaknula je da bista Rudolfa Steinera smješta Čakovec u povijesnu jezgru srednje Europe u koju taj grad stvarno i pripada.

Austrijskom veleposlaniku zahvalila je na podršci.

„Kroz dobru suradnju možemo učiti mlade o onome što je značio život dr. Steinera te o tzv. današnjem održivom razvoju o kojem je on pričao još u svojem stoljeću”, rekla je Cividini.