Bjelovarski-bilogorski vatrogasci u utorak su prvi puta vježbali u simulatoru plamenih udara, jedinom simulatoru ovakve vrste u Hrvatskoj.

Takvo osposobljavanje se prvi put održavalo se u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, i to zahvaljujući suradnji Vatrogasne zajednice Bjelovarsko-bilogorske županije s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom i Državnom vatrogasnom školom.

Simulator pruža mogućnost vatrogascima da se na siguran i kontroliran način te u uvjetima koji su najbliži mogućoj stvarnoj intervenciji upoznaju s požarom u unutrašnjosti objekta, istaknuo je županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger.

Pojasnio je da se kao pogonsko gorivo u simulatoru koristi plin propan, a u njemu postoji mogućnost i smanjivanja vidljivosti uzrokovane uređajima za zadimljavanje prostora.

Osposobljavanje provode instruktori Hrvatske vatrogasne zajednice, a obuhvatit će više od 150 vatrogasaca s područja Bjelovarsko-bilogorske županije.

Predviđeno je da simulator u Bjelovaru ostane do 1. lipnja, a u Vatrogasnoj zajednici žele da osposobljavanje prođe što veći broj vatrogasaca kako bi bili što spremniji odgovoriti na sve izazove i moguće ugroze.

Predsjednik županijske Vatrogasne zajednice Silvestar Štefović istaknuo je da se stalno ulaže u osposobljavanje vatrogasnog kadra.

“Shvatili smo da danas u vatrogastvu opreme ne manjka i da je oprema na visokom nivou i zato smo odlučili uložiti više u ljude. Imali smo već više različitih osposobljavanja, a sada po prvi put imamo i simulator plamenih udara na kojem će se osposobljavati pripadnici javnih vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s područja cijele županije”, naglasio je Štefović.

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić rekao je da je u proračunu Bjelovarsko-bilogorske županije za funkcioniranje Vatrogasne zajednice planirano 173 tisuće eura.