U novu zgradu bolnice u Bjelovaru do kraja godine stiže oprema vrijedna 6,6 milijuna eura, uključujući i novi uređaj za skidanje mrene vrijedan 92 tisuće eura, istaknuo je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić u ponedjeljak na otvorenju Tjedna oftalmologije.

Župan se odazvao besplatnom mjerenju očnog tlaka za građane, jednoj od brojnih aktivnosti Tjedna oftalmologije koji se u organizaciji Odjela oftalmologije bolnice dr. Anđelko Višić još od 2015. godine brojnim aktivnostima obilježava Svjetski tjedan glaukoma, bolesti koja nije nimalo bezazlena, a u javnosti je prilično nepoznata.

„Provjera očnog tlaka važan je dio očnog pregleda, a već kod prvih desetak izmjerenih pacijenata pronašli smo dva slučaja povišenog očnog tlaka. To je malo više od prosjeka, no obično pet do osam posto pacijenata ima povišene vrijednosti očnog tlaka. Nažalost, ljudi često misle da bolest koja ne boli nije opasna, ali to je velika zamka”, naglasio je Davor Malčić, voditelj Odjela oftalmologije.

Župan Marušić prilikom pregleda rekao je kako je riječ o jednostavnom, brzom i bezbolnom postupku te dodao da uskoro kreće postupak javne najave za kupnju uređaja za skidanje očnih mrena čija je vrijednost 92 tisuće eura.

„Usto, sutra se održava sjednica Županijske skupštine na kojoj ćemo dati suglasnost ravnateljici bolnice za novih 6,6 milijuna eura za opremanje nove zgrade bolnice. Moram još jednom zahvaliti Vladi koja je, pored preuzetih kredita u vrijednosti od 26,5 milijuna eura, osigurala i devet milijuna eura za opremanje nove bolnice”, istaknuo je župan.

Naglasio je i kako se intenzivno radi na privlačenju novih liječnika, kao i stvaranju boljih uvjeta i za medicinsko osoblje i za pacijente.

Osim besplatnih pregleda očnog tlaka danas i sutra, u sklopu Tjedna oftalmologije, održat će se dva stručna predavanja te dvije kazališne predstave.