U Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji godišnje do deset zahtjeva za crkveni razvod

14. listopada 2021. Autor: prigorski.hr Križevci U Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji godišnje do deset zahtjeva za crkveni razvod

Ilustracija/Pxiabay


U Republici Hrvatskoj veliki se broj brakova sklapa u crkvi.  No, nažalost, stopa razvoda braka sve više raste. Statistički podaci govore kako je nevjera među bračnim partnerima jedan od najčešćih uzroka rastave braka, piše bjelovarac.hr.

Svi, naravno, znaju da se jednom valjano sklopljeni brak pred Bogom ne može poništiti. Ono što se kolokvijalno i pogrešno naziva crkveni razvod, zapravo je proglašenje sakramenta ženidbe nevaljanim ili ništavnim. Sam proces rastave braka nije ugodan ni jednostavan, pa tako ni postupak proglašenja ženidbe nevaljanom.

– Važno je znati da se jednom valjano sklopljeni crkveni brak ne može poništiti ili rastaviti. Valjanost ženidbe počiva na tri stupa. To su: ženidbene zapreke, kanonski oblik i ženidbena privola. Ono što se može učiniti jest proglasiti ženidbu nevaljanom zbog određenih razloga. To znači da ženidba od trenutka njenog sklapanja nije bila valjana, tj. ženidbe nije nikada ni bilo. Primjerice, kad se jedan od bračnih drugova želi vjenčati, ali ne planira imati djecu, ženidba je nevaljana jer je jedno od bitnih svojstava ženidbe rađanje i odgoj potomstva – pojašnjava Dejan Fortuna, župni vikar u Župi sv. Terezije Avilske u Bjelovaru.

Dodaje kako u Bjelovarsko – križevačkoj biskupiji godišnje ima između pet i do deset zahtjeva za proglašenje ništavnosti ženidbe te da se postupak proglašenja ništavosti ženidbe vodi na Međubiskupijskom sudu u Zagrebu.

– Kod rastave ženidbenih drugova, koje je moguće u slučaju preljuba ili kad jedan od supružnika ozbiljno ugrožava zajednički obiteljski život (npr. pijanstvo, nasilje, zlostavljanje…), riječ je o običnoj rastavi koja sa sobom ne donosi razrješenje ženidbene veze, nego samo privremenu obustavu ili konačni prekid zajedničkoga ženidbenoga života. Rastava ženidbenih drugova uz trajanje ženidbene veze ne daje strankama mogućnost sklapanja nove crkvene ženidbe – pojašnjava kapelan Dejan Fortuna.