U biskupskoj rezidenciji u Križevcima u tijeku 47. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine

10. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Vjera U biskupskoj rezidenciji u Križevcima u tijeku 47. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine


U biskupskoj rezidenciji u Križevcima u tijeku je 47. sjednica biskupâ Zagrebačke crkvene pokrajine, a kojom predsjeda zagrebački nadbiskup i metropolit kardinal Josip Bozanić.

biskupi u krizevcima 14

Okupljene biskupe na samom početku zasjedanja pozdravio je novoimenovani vladika Križevačke eparhije mons. Milan Stipić, koji je zahvalio biskupima na upućenim čestitkama povodom njegova imenovanja novim vladikom, a koje je objavljeno 8. rujna, na blagdan rođenja Presvete Bogorodice.

biskupi u krizevcima 05

-Naša Križevačka eparhija brojem je mala, a povijesno, duhovno i liturgijski veoma značajna za život Katoličke Crkve u našoj domovini Hrvatskoj. Ona je ujedno kao partikularna crkva kamenčić u mozaiku mnogih partikularnih crkava istočnog obreda Katoličke Crkve u svijetu. Naša liturgijska osebujnost i način doživljavanja evanđeoske poruke u duhu Bizantske crkve osobito su obogaćenje za Katoličku Crkvu na ovom prostoru. -istaknuo je mons. Stipić.

biskupi u krizevcima 06

-Mi grkokatolici u Hrvatskoj smo otvorena vrata za Katoličku Crkvu, za duševno i za bogotražitelje, koji će Boga upoznati, prihvatiti i zavoljeti preko naše duhovne baštine, koju živimo i svjedočimo diljem Eparhije. Budući da smo kao zajednica mali, suočavamo se s brojnim poteškoćama u pastoralnom radu, osobito s asimilacijom vjernika u pojedinim župama. U takvoj situaciji puno nam znači podrška vas, biskupa rimokatoličkog obreda, koji su spremni vjernicima dati pojašnjenja našeg katoličkog zajedništva i važnost naše liturgijske baštine. -kazao je mons. Stipić dodavši kako križevački biskup nakon 60 godina ponovo stoluje uz katedralu u Križevcima.

biskupi u krizevcima 16

Nikola Kekić, vladika križevački u miru

Na sjednici sudjeluju i mons. Vlado Košić, biskup sisački, mons. Vjekoslav Huzjak, biskup bjelovarsko-križevački, mons. Bože Radoš, biskup varaždinski, pomoćni zagrebački biskupi: mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, mons te mons. Nikola Kekić, vladika križevački u miru.

biskupi u krizevcima 15 biskupi u krizevcima 13 biskupi u krizevcima 12 biskupi u krizevcima 11 biskupi u krizevcima 10 biskupi u krizevcima 09 biskupi u krizevcima 08 biskupi u krizevcima 07 biskupi u krizevcima 04 biskupi u krizevcima 03 biskupi u krizevcima 02