Lokalne vlasti u Unsko-sanskoj županiji u BiH nezadovoljne su jer Hrvatska u tu zemlju vraća sve veći broj migranata i strahuju zbog moguće sigurnosne ugroze pa je županijski premijer Mustafa Ružnić u četvrtak zatražio pomoć vlasti na razini države.

Mediji u BiH navode kako je u protekla dva tjedna iz Hrvatske u BiH vraćeno do 500 ilegalnih migranata, a svi oni smješteni su u prihvatni centar Lipa, dvadesetak kilometara udaljen od Bihaća.

Taj je centar projektiran za smještaj do tisuću i pol osoba i sada se ubrzano puni.

BiH je obvezu preuzimanja migranata koji su ranije evidentirani kao osobe koje su ušle na teritorij te države preuzela temeljem sporazuma s Hrvatskom o readmisiji, a na njegovom poštivanju struktno inzistira i Europska komisija.

Hrvatska je od ulaska u šengenski prostor preuzela odgovornost za čuvanje vanjskih granica Unije, a granična crta s BiH proteže se na više od tisuću kilometara.

Uz ranije izgrađeni centar u selu Lipa otvorenog tipa u kojega su migranti mogli ulaziti i izlaziti kad god to požele sada je dograđen zatvoreni dio koji je opisan kao pritvorska jedinica namijenjena smještaju osoba za koje se procijeni da predstavljaju sigurnosni rizik.

Takve su osobe ranije uglavnom smještane u posebni centar u okolici Sarajeva gdje su čekali rješenje o deportaciji.

“U sklopu centra napravljena je jedinica koja liči na klasični zatvor. S aspekta ljudskih prava to je degutantno”, kazao je za portal Klix ministar za ljudska prava BiH Sevlid Hurtić koji je prošlog tjedna posjetio kamp Lipa.

Ružnić je zbog otvaranja pritvorske jedinice kod Bihaća prosvjedovao u otvorenom pismu poslanom na adrese ministra sigurnosti BiH Nenada Nešića i ravnatelja Službe za poslove sa strancima Žarka Lakete.

Od njih traži da državne vlasti poduzmu mjere kako bi se migrante smjestilo i u druge prihvatne centre ranije uspostavljene u zemlji, ali i kako bi se dala jamstva da smještaj onih koji su sigurnosna prijetnja neće biti opasnost za Unsko-sansku županiju.

“U posljednje vrijeme u županiju se ‘slijevaju’ do sada najopasnije skupine migranata i ako smo do sada priljev migranata pripisivali nemaru i nebrizi državnih institucija, sad možemo reći da ih državne institucije organizirao i ciljano upućuju u ovaj dio BiH”, stoji u Ružnićevu pismu.

U Bihaću su posebice nezadovoljni načinom na koji Služba za poslove sa strancima upravlja prihvatnim centrom Lipa jer njihovo djelovanje ni na koji način nije pomoglo rješavanju problema ilegalnih migracija.

Traže da se tijela državne vlasti jasno očituju poštuju li Srbija i Crna Gora sporazume o ponovnom prihvaćanju migranata koji s njihova teritorija ulaze u BiH i potom ilegalno prelaze granicu s Hrvatskom.