Na području Gvozda policija je u utorak uhitila vozača nakon što mu je u automobilu otkrila tri turska državljana koje je uz unaprijed dogovoren novac pokušao prokrijumčariti, a istragom je utvrđeno kako je u istom sredinom ožujka i uspio.

Iz sisačko-moslovačke policije u srijedu su naveli kako su u popodnevnim satima zaustavili automobil sisačkih registracija te utvrdili da vozač u njemu do krajnjeg odredišta prevozi tri državljana Turske.

Vozač je uhićen zbog kaznenog djela protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u RH, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma.

Stranci su dovedeni u policijske prostorije gdje se nad njima provodi postupak prema zakonima o međunarodnoj i privremenoj zaštiti te o strancima.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je osumnjičeni i sredinom ožujka na isti način kod Vojnića uspio prokrijumčariti tri strana državljana.

Jutarnji list nedavno je objavio da policija na cestama dnevno uhvati i po tri švercera migranata.

Riječ je o mlađim muškarcima koji preko društvenih mreža dobiju ponudu za prijevoz po cijeni od par stotina eura po migrantu, a uglavnom su iz Hrvatske, BiH, Srbije, Ukrajine i Slovenije.

Policija je lani imala više od 50.000 postupanja u ilegalnim ulazima u Republiku Hrvatsku, povećanje je to od čak 190 posto u odnosu na godinu prije, a podaci o gotovo 6000 postupanja samo u prva dva mjeseca ove godine nagovještavaju da će ova godina vjerojatno nadmašiti prethodnu.

Prema svakodnevnim izvješćima policijskih uprava koje pokrivaju područje uz granicu, posebno onu sa BiH, zadnjih mjeseci otkriva se sve više turskih državljana koje krijumčari pokušavaju prevesti kroz Hrvatsku do konačnih odredišta u EU.

Tako je prije desetak dana 28-godišnjak, vozeći teretni automobil s priključnim vozilom, u tovarnom prostoru pokušao preko starogradiškog graničnog prijelaza u Hrvatsku prokrijumčariti 30 turskih migranata, koji su otkriveni i vraćeni u BiH, a on uhićen.