U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba “Fotografija u tiskanim medijima ”

10. rujna 2020. Autor: prigorski.hr Križevci U atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci otvorena izložba “Fotografija u tiskanim medijima ”


Izložba “Fotografija u tiskanim medijima” otvorena je u četvrtak navečer u atriju Likovne galerije Gradskog muzeja Križevci na Nemčićevom trgu. Radi se o izložbi u sklopu projekta  “Zajednički fotografski narativi”, a kojeg provodi Ured za fotografiju i partneri.

Ravnateljica Gradskog muzeja Križevci Tea Hatadi istaknula je zadovoljstvo što je Ured za fotografiju pozvao križevačku Muzej za pratnera na ovom trogodišnjem projektu. -Ovo je iznimno važno za naš grad, zato jer ćemo kroz fotografije iz prošlog stoljeća predstaviti povijest koju su mnogi vjerojatno zaboravili. Tako da ćemo iz “formalina” izvući nešto zanimljivo. -kazala je Hatadi.

IMG_1622

Darko Šimičić sa zagrebačkog Instituta Tomislav Gotovac kazao je kako su partneri na projektu istražili jedna mikrosvijet tj. što je fotografija danas odnosno što je nekad bila, kakva je njena primjena u javnom diskursu, što je ta fotografija značila kada je bila objavljivana u novinama i časopisima. -Sve to dovodi do jednog suvremenog promišljanja što je to fotografija danas, danas kada svake sekunde se snimi više fotografija, nego što je cijela povijest fotografije do sada imala. Fotografija je danas postala svakodnevna, brza i potrošna. Ova izložba pokazuje jedan zamrznuti trenutak u tiskanim medijima, gdje je ona odigrala jednu važnu ulogu u informiranju. -pojasnio je Šimičić kazavši kako svaki pano predstavlja jednu mikropriču.

IMG_1616

Suradnici na projektu su Tea Hatadi, Gradski muzej Križevci, Sandra Križić Roban, Ured za fotografiju, Zagreb, Ante Orlović, samostalni istraživač, Zadar, Valentina Radoš, Muzej likovnih umjetnosti, Osijek, Darko Šimičić, Institut Tomislav Gotovac, Zagreb, Tanja Špoljar, Atelieri Koprivnica, Koprivnica, Lucija Švob, Kreativni kolektiv Kombinat, Rijeka i Alma Trauber, Gradska galerija Striegl, Sisak.

IMG_1611

Izložbu je otvorio Sandro Novosel, pročelnik gradskog Upravnog odjela za odgoj, obrazovanje, kulturu, socijalnu skrb, sport, nacionalne manjine i turizam.

Projekt “Zajednički fotografski narativi ” iniciran je s namjerom istraživanja i interpretacije fotografije, medija čiji su vizualni sadržaji najizravnije povezani s razvojem modernog društva i znanjem o njemu.

Izložba će ostati otvorena do 19. rujna. Atrij je otvoren radnim danom od 10.00–13.00 i 18.00–20.00 sati, a subotom od 10.00–12.00 sati.

IMG_1603 IMG_1625 IMG_1624 IMG_1621 IMG_1620 IMG_1619 IMG_1618 IMG_1617 IMG_1610 IMG_1609 IMG_1608 IMG_1607 IMG_1606 IMG_1605 IMG_1604