Tjedan dana pošto ga je kupio Elon Musk, Twitter je počeo otpuštati polovinu svojih zaposlenika, nastavljajući rad na velikim projektima i bitku s korisnicima, oglašivačima i udrugama zabrinutim zbog preustroja utjecajne društvene mreže.

“Oko 50 posto zaposlenika bit će obuhvaćeno” otkazima u Twitteru, navodi se u dokumentu poslanom osoblju društvene mreže otpuštenom u petak, koji je AFP dobio na uvid.

Kalifornijska kompanija koja je krajem listopada imala gotovo 7500 zaposlenika, poslala je e-mail oko tisuću ljudi u kojemu ih obavještava o privremenom zatvaranju svojih ureda.

“Kao što je danas ranije objavljeno, Twitter smanjuje broj radnika kako bi pomogao ozdravljenju tvrtke. Ovakve odluke nikad nisu jednostavne i sa žaljenjem vas obavještavamo da se vaše radno mjesto ukida. Danas je vaš posljednji radni dan (…)”, navodi se u jednom takvom e-mailu.

Twitter je u četvrtak navečer poslao dopis svim zaposlenicima kako bi ih upozorio na buduća otpuštanja, navodeći da će uredi biti “privremeno zatvoreni”.

Čim je u četvrtak prošlog tjedna preuzeo tvrtku, Elon Musk je raspustio upravno vijeće, otpustio direktore, imenovao se glavnim direktorom i povukao tvrtku s burze.

U noći na petak petero tek otpuštenih Twitterovih zaposlenika podiglo je zajedničku tužbu protiv tvrtke uz obrazloženje da im nije odobren 60-dnevni otkazni rok koji je predviđen američkim zakonom u slučaju masovnog otpuštanja (Warn Act), navodi se u tužbi koju je AFP dobio na uvid.

Najveći je broj otpuštenih među menadžerima, u odjelu marketinga i dizajna, rekao je zaposlenik koji je htio ostati anoniman.

Musk je već u petak pozvao stručnjake Tesle koji će temeljito analizirati rad Twitterovih zaposlenika.

Elon Musk se zauzima za takvu slobodu govora koja će ublažiti pravila moderiranja sadržaja na platformi, izlažući se opasnosti, ističu njegovi kritičari, da otvori vrata većoj zlouporabi (uznemiravanje, govor mržnje, lažne vijesti…).

Neke tvrtke su već odlučile da se više neće oglašavati na Twitteru, među njima velika američka prehrambena kompanija General Mills, američki proizvođač automobila General Motors i njegov njemački konkurent Volkswagen.

Musk je u petak za pad prihoda Twittera optužio “skupinu aktivista koji su pritiskali oglašivače, premda se ništa nije promijenilo u moderiranju sadržaja i premda smo sve učinili kako bismo umirili aktiviste”.

“To je doista glupost! Žele uništiti slobodu govora u Americi”, poručio je energični poduzetnik.