TUŽNA GODINA Umrla zaražena trudnica, druga rodila mrtvorođenu bebu; Dr. Stanišić: ‘Covid infekcija je u trudnoći pokazala pravo lice’

3. siječnja 2022. Autor: prigorski.hr Sjeverozapadno TUŽNA GODINA Umrla zaražena trudnica, druga rodila mrtvorođenu bebu; Dr. Stanišić: ‘Covid infekcija je u trudnoći pokazala pravo lice’


Ravnatelj OB Koprivnica Mato Devčić i voditelj Odjela za ginekologiju i opstetriciju Ivica Stanišić, uz koprivničko-križevačkog župana Darka Korena održali su ponedjeljak ujutro konferenciju za medije na temu protekle godine u županijskoj bolnici. Točnije, osvrnuli su se na stanje s brojem novorođene djece te općenito situaciju s trudnoćama i trudnicama usred druge godine pandemije koronavirusa.

– Svima su puna usta demografije, no svatko na svoj način mora tome dati doprinos jer je demografija iznimno bitna za razvoj društva, odnosno zapravo je preduvjet. Nažalost, nemamo dobre demografske pokazatelje koji nas ne mogu veseliti, no to je problem na razini cijele države, pa čak i Europske unije. Ono što mi možemo učiniti jest da na području naše županije stvaramo uvjete da ljudi imaju motiva ovdje ostati živjeti i da imaju motiva imati djecu – objasnio je župan Koren.

stanišić rodilište koren (3)

Naime, demografski pokazatelji koje je spomenuo za prošlu su godinu negativnog predznaka. Točnije, u 2021. bilo je 20-ak poroda manje nego godinu dana ranije. Iz 773 poroda rođeno je 781 dijete. Bilo je 8 blizanački trudnoća.

– Po pitanju covid infekcije ista je u trudnoći pokazala svoje pravo lice. U posljednjih mjesec i pol dana imali smo tri teža slučaja, oboljenja trudnica. Od toga, dvije su bile prijevremene trudnoće koje su transplantirane u Zagreb. Rođena je jedna beba prijevremeno carskim rezom, nažalost majka nije preživjela. Prije dva, tri dana smo također imali jednu trudnicu koja je stabilno na covid odjelu u sv. Duhu u Zagrebu. Nažalost imamo jednu trudnicu koja je rodila mrtvorođenu bebu te je ista prebačena u kliniku Fran Mihaljević u Zagrebu – naveo je dr. Stanišić.

stanišić rodilište koren (5) stanišić rodilište koren (4) stanišić rodilište koren (2) stanišić rodilište koren (8) stanišić rodilište koren (6)