Američki tužitelji upozorili su sud na objavu Donalda Trumpa na društvenim mrežama u kojoj je zaprijetio odmazdom, navodeći da bi bivši američki predsjednik mogao zastrašivati svjedoke otkrivanjem povjerljivih dokaza koje je primio uz optužnicu.

U objavi na svojoj društvenoj mreži Truth Social bivši je predsjednik u petak napisao: “AKO KRENEŠ NA MENE, JA ĆU NA TEBE!”.

Dan ranije izjasnio se da nije kriv po optužbama da je orkestrirao zločinačku zavjeru kako bi pokušao poništiti izborni poraz 2020. koji mu je nanio demokratski protukandidat Joe Biden.

U kasnonoćnom podnesku u petak saveznom sudu u Washingtonu, ured posebnog tužitelja Jacka Smitha rekao je da Trumpova objava na društvenim mrežama izaziva zabrinutost da bi on mogao javnosti otkriti tajni materijal, poput transkripata velike porote koja je dala zeleno svjetlo optužnici.

Zatražio je od suda zaštitne mjere kojima bi se Trumpu i njegovim odvjetnicima zabranilo dijeljenje bilo kakvih materijala s neovlaštenim osobama.

Bez sudskih mjera Trump bi mogao objavljivati tajne podatke ili drugi materijal koji bi “mogao imati štetan učinak odvraćanja svjedoka ili nepovoljno utjecati na provođenje pravde u ovom slučaju”, napisali su tužitelji u svom podnesku.

Dodali su da Trump ima povijest napada na suce, odvjetnike i svjedoke u drugim slučajevima protiv njega.

Zaštitne mjere su rutinske u slučajevima koji uključuju povjerljive dokumente, ali tužitelji su rekli da je posebno važno ograničiti njihovo javno širenje s obzirom na Trumpove objave na društvenim mrežama.

U subotu je američka okružna sutkinja Tanya Chutkan dala Trumpu rok do 17 sati u ponedjeljak da odgovori na tužiteljski podnesak, a za propisane zaštitne mjere kazala je da je njihov cilj “ubrzati protok materijala koje stranke razmjenjuju i primjereno zaštititi određene informacije koje tužitelji namjeravaju dostaviti optuženiku.”

Chutkan je dodala da nalog ne utječe na javno dostupne zapise, neovisne o tužiteljskim i državnim dokumentima ili bilo koje druge zapise “do kojih su optuženik ili branitelj došli neovisnim putem, nevezano za proces razmjene materijala.”

Bivši predsjednik vodi u utrci za republikansku predsjedničku nominaciju unatoč sve većem nizu pravnih problema, pokazuju istraživanja javnog mnijenja, ali otprilike polovica republikanaca ne bi glasovala za Trumpa ako bude osuđen za neko kazneno djelo, prema novoj anketi Reuters/Ipsos.