Predsjednik saborskog Odbora za gospodarstvo Žarko Tušek u subotu je izjavio da su dosadašnji antiinflacijski paketi mjera Vlade ukupno dosegli gotovo sedam milijardi eura te da bi potrošačka košarica s 30 artikala kojima je zamrznuta cijena trebala biti 25 posto jeftinija.

„To je samo jedan u nizu paketa koji u ukupnoj težini su dosad dosegli gotovo sedam milijardi eura, a kojima hrvatska vlada upravlja kriznim procesima u kojima smo se svi generalno našli. Ovaj paket je kontinuitet te politike”, rekao je Tušek na konferenciji za novinare u Krapini.

Dodao je da paket ima ključne smjernice – stabilizaciju cijena energenata, prije svega za kućanstva, za građane, za malo i srednje poduzetništvo te za javni i neprofitni sektor.

„Hrvatska u ovom  trenutku, kroz ovu krizu prolazi s drugom najjeftinijom cijenom električne energije na razini Europske unije i s drugom najjeftinijom cijenom plina”, istaknuo je Tušek.

Dodao je da je donesen i niz konkretnih i stimulativnih mjera direktnih pomoći onima koji su najugroženiji, posebno spomenuvši 72 milijuna eura težak paket pomoći umirovljenicima te onaj od 60 milijuna eura namijenjen poljoprivrednicima

Tušek je govorio i o ograničavanju cijena 30 osnovnih proizvoda.

„Kada se gleda ta košarica od tih 30 artikala danas, po ograničenim cijenama, i kada se usporedi s 31. prosinca lani, prije uvođenja eura u Hrvatsku, ta košarica od tih 30 artikala trebala bi biti 25 posto jeftinija, ako bi se u paketu svi ti proizvodi kupovali”, rekao je.