Kandidat za glavnog državnog odvjetnika Ivan Turudić u DORH-u ne bi smio imati doticaja s nizom predmeta, piše u četvrtak Jutarnji list, navodeći da je Turudić dobar s Josipom Rimac i Zdravkom Mamićem, svjedok u spisu o Draganu Kovačeviću te bratić optuženog Mire Vrlje.

Sudac Visokog kaznenog suda Ivan Turudić sredinom prosinca, u vrijeme kada je po prilici već kuvertirao prijavu za glavnog državnog odvjetnika, dobio je na rad predmet u kojem je okrivljena Josipa Pleslić (bivša Josipa Rimac).

Nije ni otvorio spis, već je predsjedniku suda napisao da je dugogodišnji poznanik s Josipom Pleslić i ne može odlučivati u predmetu u kojem je ona okrivljena. Zahtjev je prihvaćen, pa o žalbi u predmetu nekadašnje “kninske kraljice” odlučuje drugi sudac.

Što bi, međutim, bilo kada bi se Turudić kao glavni državni odvjetnik susreo sa slučajem u kojemu je okrivljena Josipa Pleslić? Bi li se i tada izuzeo, kako bi to učinio i kome bi prijavio sukob interesa?

Glavni državni odvjetnik ne radi, naime, na konkretnim predmetima, ali u svaki ima uvid i za svaki može tražiti izvješća, pa čak i na dnevnoj bazi, te u svakom postupku, bio on u fazi istrage ili izrade optužnice, može dati uputu. Osobno odlučuje o podnošenju zahtjeva za zaštitu zakonitosti (ZZZ), a njegova može biti presudna i oko isticanja žalbe.

Pokazalo se da je mobitel Josipe Pleslić (bivše Rimac) vrlo izdašan izvor dokaza za kaznena djela koja su počinili visoki državni dužnosnici i nije nerealno zamisliti da bi se Turudić, postane li novi glavni tužitelj, mogao naći u poziciji da ima nadzor i može usmjeravati potencijalne nove slučajeve koji su za nju vezani.

Sam Turudić ne daje izjave u povodu prijave za glavnog državnog odvjetnika, pa tako nismo dobili odgovore niti na ova pitanja. Tijekom njegove sudačke karijere preispitivala su se neka njegova prijateljstva i odnosi s ljudima koji su se našli na rubu zakona. Najviše se propitivao odnos s bivšim šefom Dinama Zdravkom Mamićem. Turudić godinama govori kako niti ne skriva da se znaju jako dugo. Tvrdio je i da su se prestali viđati otkad su se protiv Mamića počeli voditi kazneni postupci. Ipak, smatra da je platio ceh tog poznanstva.

Međutim, njegov je društveni život vrlo bogat, a u sučev krug ušli su ljudi zbog kojih mu se već i kao kandidatu za glavnog državnog odvjetnika postavljaju pitanja je li unaprijed u sukobu interesa, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivanka Toma.