Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić primio je na razgovor Slavka Linića, Branka Šegona i Tihomira Kralja na njihovu inicijativu, izvijestilo je u srijedu Državno odvjetništvo (DORH).

Tema razgovora bilo je stanje kaznenih prijava koje su neki od njih podnijeli u razdoblju od 2011. do 2016. godine, ističe DORH, navodeći kako odgovara na zaprimljene upite novinara.

„Nakon što su informirani o ishodu kaznenih prijava, odnosno o donesenim državnoodvjetničkim odlukama, razgovor je završen”, objavio je DORH.

Slavko Linić devedesetih godina bio je gradonačelnik Rijeke, a potom potpredsjednik vlade u mandatu Ivice Račana (SDP). U SDP-ovoj vladi Zorana Milanovića bio je ministar financija, no Milanović ga je u svibnju 2014. smijenio zbog nesuglasica. Potom je izbačen i iz SDP-a.

Osim fiskalizacije mandat mu je obilježen i uvođenjem predstečajnih nagodbi, a prema pisanju medja argument za Linićevu smjenu Milanoviću je bilo precijenjena kupnja zemljišta koje je država preuzela u slučaju predstečajne nagodbe tvrtke Spačva.

Branko Šegon bio je Linićev pomoćnik u Milanovićevoj vladi, dok je Tihomir Kralj bio pomoćnik šefice Porezne uprave Nade Čavlović Smiljanec koja je u prosincu 2022. pravomoćno osuđena na godinu dana zatvora zbog odgode naplate poreznoga duga osječkom poduzetniku Željku Bilošu.