Čini se da Turska ide prema drugom krugu predsjedničkih izbora u kojemu će se sučeliti predsjednik Tayyip Erdogan i oporbeni čelnik Kemal Kilicdaroglu, koji obojica tvrde da su u vodstvu ali izvori iz oba tabora priznaju da možda neće prijeći prag od 50 posto za izravnu pobjedu.

Prvi nedjeljni rezultati doveli su Erdogana u udobno vodstvo, ali kako se prebrojavanje nastavljalo, njegova se prednost očekivano smanjivala. Drugi krug izbora 28. svibnja čini se vjerojatnim, što bi odgodilo donošenje izborne presude o dva desetljeća dugoj Erdoganovoj vladavini.

Ankete javnog mnijenja prije izbora davale su Kilicdarogluu, koji je na čelu saveza šest stranaka, blagu prednost, a dvije ankete u petak čak su pokazale da je iznad praga od 50 posto. Međutim, većina je najavila tijesnu utrku.

Erdogan je u nedjelju rekao da bi žurba s objavom izbornih rezultata dok prebrojavanje traje značilo krađu volje ljudi, dok je Kilicdaroglu upozorio izborne vlasti da objave sve rezultate u cijeloj zemlji.

Visoki dužnosnik oporbenog saveza rekao je da se “čini da neće biti pobjednika u prvom krugu”. “Ali, naši podaci pokazuju da će Kilicdaroglu voditi.”

Drugi visoki oporbeni dužnosnik rekao je Reutersu da Erdoganova stranka iznosi prigovore protiv glasačkih listića, što odgađa pune rezultate. “Za sada čine sve što je u njihovoj moći da odgode proces”, rekao je.

Pozivajući se na brojke državne agencije Anadolu, turski mediji navode da je s gotovo 80,5 posto prebrojanih glasačkih kutija Erdogan bio na 50,43 posto, a Kilicdaroglu na 43,77 posto, ali oporba je sugerirala da su rezultati objavljeni redoslijedom koji je umjetno povećao Erdoganov broj glasova.