Turski parlament ratificirao je švedski zahtjev za ulaskom u NATO savez u utorak, uklonivši i najveću preostalu prepreku širenja zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odgode.

Parlament Turske, u kojem vladajuća koalicija predsjednika Tayyipa Erdogana drži većinu, glasovao je s 287-55 u korist odobrenja zahtjeva koji je Švedska podnijela 2022. kako bi osnažila svoju obranu nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Kad su Švedska i Finska zatražile pristup NATO savezu te godine, Turska je iznenadila svojim protivljenjem zbog, kako je rekla, švedskog i finskog pružanja zaštite terorističkim grupama.

Podržala je finsko članstvo u travnju prošle godine, no, baš kao i Mađarska, stavila je Švedsku na čekanje.

“Podržavamo širenje NATO-a kako bismo pojačali obrambena nastojanja saveza. Nadamo se da će finski i švedski stav borbe protiv terorizma postati primjerom za sve naše druge saveznike”, rekao je tijekom rasprave Fuat Oktay, šef odbora za vanjske poslove i član vladajuće AK stranke.

Očekuje se da će Erdogan potpisati zakon unutar nekoliko dana, ostavivši time Mađarsku, čiji je premijer Viktor Orban u prijateljskim odnosima s Vladimirom Putinom, jedinom članicom koja nije odobrila švedsko članstvo.

Orban je rekao ranije u utorak da je pozvao svoga švedskog kolegu da ga posjeti kako bi razgovarali o pridruživanju Švedske savezu.

Mađarski parlament je na stanci do sredine veljače.

Švedska, NATO i SAD zadovoljni odlukom Turske

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je nakon turske ratifikacije da je Švedska sada jedan korak bliže članstvu u NATO savezu. “Danas smo jedan korak bliže tome da postanemo punopravna članica NATO-a”, rekao je Kristersson na X-u. “Pozitivno je da je Velika opća skupština Turske glasala u korist pristupanja Švedske NATO-u.”

Šef Sjevernoatlantskog saveza Jens Stoltenberg pozdravio je tursku odluku i pozvao Mađarsku da je slijedi. “Računam i na Mađarsku da će završiti ratifikaciju što je prije moguće”, rekao je u izjavi kasno u utorak.

“Svi saveznici NATO-a složili su se (na samitu) u Vilniusu da pozovu Švedsku da se priključi našem savezu, a Švedska je ispunila uvjete. Švedsko članstvo čini NATO jačim i sve nas sigurnijima”.

Tursku odluku pozdravio je i Washington. “To je važan prioritet” američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan na X-u. “Švedska je čvrst i kompetentan partner čija pripadnost NATO-u jača i SAD i savez”.

Rusija je ranije upozorila da će odgovoriti na NATO-vo gomilanje vojne infrastrukture u dvije nordijske zemlje.

Ustupci za Tursku

Tursko odgađanje ratifikacije razljutilo je zapadne saveznike, a Turskoj je omogućilo da za sebe izvuče određene ustupke.

Ankara je pozvala Stockholm da učvrsti svoj stav prema lokalnim članovima Kurdistanske radničke stranke (PKK), koju i Europska unija i SAD smatraju terorističkom organizacijom.

Kao odgovor, Stockholm je predstavio novi antiteroristički prijedlog zakona prema kojemu članstvo u terorističkoj organizaciji postaje nezakonito.

Švedska, Finska, Kanada i Nizozemska također su poduzele korake prema ublažavanju politike izvoza oružja u Tursku.

Erdogan, koji je švedski zahtjev poslao parlamentu u listopadu prošle godine, ratifikaciju je postavio u suodnos s američkim odobrenjem prodaje borbenih zrakoplova F-16 Turskoj.

Bijela kuća podržala je prodaju, a neki analitičari očekuju da će sporazum doći ubrzo nakon turskog odobrenja švedskog zahtjeva.