TURNEJA RADOSTI SPORTSKIH IGARA MLADIH DANAS JE BILA U TOPUSKOM Mali Topuščani i Topuščanke plasirali se na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih

10. ožujka 2020. Autor: prigorski.hr Lokalni sport TURNEJA RADOSTI SPORTSKIH IGARA MLADIH DANAS JE BILA U TOPUSKOM Mali Topuščani i Topuščanke plasirali se na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih

foto: Sportske igre mladih


Topusko se danas u sklopu Turneje radosti pretvorilo u središnje mjesto amaterskog sporta u Hrvatskoj.

Veliki sportsko-edukacijski dan u Topuskom započeo je paljenjem plamena Plazma Sportskih igara mladih koji su uz pomoć malih sportaša zapalili: Ivo Žinić, župan Sisačko-moslavačke županije, Ivica Kuzmić, načelnik općine Topusko, Domagoj Mosler, direktor Top Terme Topusko i Tomislav Gudić, direktor natjecanja Plazma Sportskih igara mladih.

”Mladi su budućnost i najvažnija briga ove županije te se puno ulaže u njihov razvoj, a Igre su najbolji način promicanja sporta. Ovu manifestaciju podržavamo dugi niz godina u nekoliko gradova naše županije te će se takva situacija nastaviti i u narednim godinama”- izjavio je gospodin Žinić.

Zadovoljstvo domaćinstvom Turneje radosti u svojoj općini istaknuo je i gospodin Kuzmić: ” Sportske igre mladih u potpunosti se uklapaju u naše vizije razvoja mjesta i Općine Topusko jer su takva druženja neophodna za male sredine, gdje djeca kroz druženje, sport i zdrav način života postižu napredak”.

U sportskom dijelu programa sudjelovala su djeca iz osnovnih škola koja su se natjecalau turnirima u graničaru i utrci na 60 metara. Napete utakmice graničara iznjedrile su dvije pobjedničke ekipe: Lavovi i Topličani.

U trčanju su dodijeljene četiri zlatne medalje, a najbrži su bili: Arijana Dobrenić, Matej Žugaj, Melani Mitar i Gabrijel Nikić. Pobjednici su se plasirali na državnu završnicu Plazma Sportskih igara mladih koja će se održati u krajem lipnja, a gdje će u četiri dana imati priliku besplatno uživati u čarima Splita i druženju s klincima iz cijele Hrvatske.

Osim sportskog dijela natjecanja sve okupljene čekala su mnogobrojna iznenađenja te edukacisjke aktivnosti. Edukaciju djece i mladih o važnosti bavljenja sportom, te sprečavanju nasilja i diskriminacije Igre provode i kroz veliki projekt” Youth Sports Fair Chance”. Projekt ima za cilj identificirati i razviti najbolje prakse vezane za sport koje doprinose širenju poruka poštovanja, borbe protiv diskriminacije i rasizma te prevencije svih oblika nasilja u sportu.

Projekt uključuje učenike iz 70 osnovnih škola iz 6 partnerskih zemalja, a sufinanciran je od strane Erasmus + Sport programa Europske unije te je ukupna vrijednost projekta 365.525 eura. Do današnjeg su se dana Igre razvile u najmasovniju amatersku sportsku manifestaciju u Europi koja godišnje okuplja više od 202.000 djece i mladih Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

Djeci omogućuju da se okušaju u 10 sportova: Coca- Cola Cup u nogometu, mali nogomet, Kinder turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, odbojka, Hrvatska pošta Cup u tenisu, stolni tenis, turnir u odbojci na pijesku, šah, graničar i atletika. Ove su godine srušile sve rekorde po broju natjecatelja i sudionika. Snaga Igara su upravo njeni sudionici, osnovnoškolci i srednjoškolci iz cijele regije, više od milijun i pet stotina tisuća sportaša koji su u 24 godine osjetile što su to sport, druženje i zabava.

Turneje radosti u Sisačko-moslavačkoj županiji održat će se ovaj tjedan još u:
– Glini 11. ožujka u sportskoj dvorani Osnovne škole Glina s početkom u 10 sati
– Sisku 12. ožujka u Gradskoj dvorani Brezovica s početkom 10 sati

Facebook Comments