Tugomir Pemper tiskao je poučnik o kulturi pijenja vina pod nazivom “Vinska početnica”. Pemper kaže kako su ga na pisanje ove knjižice o kulturi pijenja vina potaknula brojna vinska druženja i vinske manifestacije.

–  Susretao sam se s ponašanjem koje nije bilo ni po pravilima ni u duhu vinske kulture i tradicije. Zato sam nastojao napisati „Vinsku početnicu“ koja će biti korisna za najširi krug onih koji se susreću s vinom u raznim prigodama kako bi mogli u potpunosti uživati – kaže Pemper.

Autor je poučnik podijelio u poglavlja povijest vinogradarstva i vinarstva, zapovjedni vinogradarski blagdani- sveci zaštitnici, vrste vina i stručna analiza, izbor vina prema vrsti jela, posluživanje vina – boce i vinske čaše, mudrosnice – izjave slavnih osoba o vinu, vino u umjetnosti – vinske pjesme i napitnice te na kraju vinogradarsko vinarski kviz.

Cijela Hrvatska bogomdano je stanište vinove loze, poruka je ovoga uratka. Autor daje do znanja da su vinogradi u kršu najljepša svjetska baština.

Pemper poučava da je ampelografija znanstvena disciplina koja se bavi opisivanjem i proučavanjem vrsta i sorti vinove loze te na pristupačan način prede povijest vinogradarstva. Spominje knjigu “Vinogradar” Dragutina Stražimira, hrvatskog svećenika, pisca i narodnog prosvjetitelja, koja je tiskana 1870. i bila je prvo cjelovito djelo o vinogradarstvu i vinarstvu napisano u Hrvatskoj.

Podsjeća kako se u narodnoj svijesti održavaju običaji štovanja zapovjedanih vinogradarsko- vinarskih blagdana.

– Život bez vina bio bi lišen jednog lijepog užitka, zadovoljstva opuštanja, ali i povoljnog utjecaja na zdravlje. Ovaj poučnik o kulturi pijenja vina upravo je na tragu želje da što veći broj onih koji vino piju, to što piju, dobro i upoznaju da bi mogli doživjeti istinski užitak bez popratnih neugodnih pojava. Zato se i zove “Vinska početnica” jer odgovara na brojna pitanja – koja vina piti i u kojoj prilici, koje vino piti s kojim jelom, iz kojih čaša, kojim redoslijedom, te kako piti i ponašati se prema najosnovnijim pravilima koja čine kulturu pijenja vina – ističe Pemper.

I na kraju, Pemper kao vrstan poznavatelj vinske kapljice u mudrosnicama odgovara na pitanje kako treba piti, citatom iz Križevačkih štatuta: “Uvijek s pameću, trijezno i ne prekomjerno. Uživaj vino, al pameću većom. Umjetnost sama rađa ti srećom”.

Nakladnik i tisak Vinske početnice je KB color d.o.o Bjelovar. Tugomir Pemper je dugogodišnji bjelovarski novinar koji je svoj najveći dio radnog vijeka proveo u zagrebačkom Večernjem listu kao novinar i urednik.

Istovremeno se predstavio i kao publicist nizom zanimljivih publikacija, ponajviše iz područja turizma u kojem je lovstvo i život u prirodi najčešća tematika, zatim rekreativni biciklizam, ali i sve drugo povezano s prirodom te nekoliko monografija gospodarskih subjekata.

Tijekom svog novinarskog rada znalački je koristio fotografiju dajući joj i u svojim publikacijama poseban značaj. Može se izdvojiti publikacija „Foto-lov u hrvatskim lovištima“.

Louis Pasteur: Jelo bez vina je kao dan bez sunca.

20240412_185019 20240410_102044 20240412_184342