U Varaždinskoj županiji je 347 izbjeglica iz Ukrajine, a neke objekte u kojima su smješteni u srijedu su obišli izvršni predsjednik Hrvatskoga crvenog križa Robert Markt i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite Damir Trut, koji je rekao da je dosad u Hrvatsku ušlo 11.200 Ukrajinaca.

Trut i Markt obišli su prihvatni centar u varaždinskoj Areni u kojoj je danas pet osoba te Dom 2 Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice u kojem je u kolektivnom smještaju njih stotinu.

Trut je istaknuo da je u Hrvatsku dosad ušlo 11.200 osoba iz Ukrajine te da mnogi među onima koji u našu državu ulaze preko graničnog prijelaza Goričana dolaze u prihvatni centar u Varaždinu.

trut stričak1

„Dvorana je zaista pripremljena i napravljena onako kako treba biti, sa svim elementima, i svi oni koji dolaze i zatraže pomoć su zaista u najboljoj mogućoj mjeri zbrinuti i pruženo im je sve što je potrebno”, rekao je Trut.

Podsjetio je da je cilj prihvatnog smještaja da raseljene osobe najdulje u 48 sati obave sve što je potrebno kako bi im se pronašao dugotrajniji smještaj – bilo kolektivni ili u privatnim objektima.

„Trenutačno u Hrvatskoj imamo više od 80 posto ljudi u pojedinačnim smještajima, što je i psihološki najbolje, gdje su obitelji zajedno i na neki način se bave svim onim poslovima koje treba da bi obitelj funkcionirala i da na neki način zaborave na ono što se događa”, rekao je Trut.

Župan Anđelko Stričak istaknuo je da je u privatnim objektima u Varaždinskoj županiji trenutačno 178 raseljenih Ukrajinaca, a njih 64 smješteno je u hotel “Turist” u Varaždinu.

“S obzirom na to da su Dom 2 i ‘Turist’ puni, apeliram na sve naše građane koji imaju stan, kuću, vikendicu koju trenutačno ne koriste da se jave Civilnoj zaštititi i daju te objekte na raspolaganje za smještaj raseljenih osoba”, poručio je Stričak.

Rekao je da su i u Varaždinskoj županiji mali Ukrajinci uključeni u odgojno-obrazovni sustav, osnovnu školu pohađa 44 djece, a jedan je učenik u srednjoj školi. Stričak je istaknuo i da su primili 291 zahtjev za privremenu zaštitu te da se devet osoba iz Ukrajine prijavilo na Zavod za zapošljavanje.

Robert Markt rekao je da cijeli sustav civilne zaštite i sve institucije jedinica lokalne samouprave sjajno koordiniraju posao te da je iznimno zadovoljan onime što je vidio.

„Ovo je područje koje itekako ima iskustva u solidarnosti sa stradalnicima rata, izbjeglim i raseljenim osobama, što se vidi na svakom koraku”, istaknuo je Markt i zahvalio građanima Varaždinske županije na solidarnosti.