Istaknuti savjetnik za nacionalnu sigurnost Donalda Trumpa rekao je u utorak da će se on, ako se vrati na vlast, zauzimati za promjene u NATO-u koje bi mogle dovesti do toga da neke države članice izgube pravo na kolektivnu zaštitu od napada.

Keith Kellogg, umirovljeni general pukovnik i bivši predstojnik ureda Trumpova Vijeća za nacionalnu sigurnost, rekao je u intervjuu za Reuters da bi, ako neka članica NATO-a ne bude izdvajala barem 2 posto BDP-a za obranu kako je dogovoreno, podržao da nema pravo na kolektivnu zaštitu na osnovi članka 5. Sjevernoatlantske povelje.

Članak 5. kaže da se napad na bilo koju državu članicu NATO-a smatra napadom na sve članice i da članice saveza moraju na to odgovoriti.

“Odakle ja dolazim, savezništva su važna”, rekao je Kellogg, koji je bio i savjetnik za nacionalnu sigurnost bivšeg potpredsjednika Mikea Pencea. “Ali ako želite biti dio saveza, pridonosite savezu, budite dio saveza.”

Trump je na skupu tijekom vikenda rekao da ne bi branio saveznike NATO-a koji ne plaćaju dovoljno za obranu i da bi čak potaknuo Rusiju da ih napade.

Kellogg nije želio reći je li o svojem prijedlogu razgovarao s Trumpom, iako je rekao da su često razgovarali o budućnosti NATO-a.

Trump ima velike izglede dobiti republikansku nominaciju za predsjedničke izbore 5. studenoga.

Kellogg je rekao da će, ako Trump pobijedi, vjerojatno predložiti održavanje sastanka NATO-a u lipnju 2025. kako bi se razgovaralo o budućnosti saveza.

Rekao je da bi NATO mogao postati “savez s više kategorija” članstva u kojem bi neke države članice uživale veću zaštitu u skladu s njihovim poštivanjem osnivačkih odredbi NATO-a.