Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se u Poljsku nakon što su u utorak posjetili Kijev gdje su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem kako bi dali podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavio je u srijedu glasnogovornik poljske vlade.

“Poljsko, slovensko i češko izaslanstvo vratilo se sigurno iz Kijeva u Poljsku”, napisao je glasnogovornik Piotr Muller na Twitteru.

Premijeri Mateusz Morawiecki, Janez Janša i Petr Fiala prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije. U utorak su doputovali vlakom u Kijev gdje su se sastali sa Zelenskijem koji ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Zelenskij je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se “ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu” te im zahvalio na podršci. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskija koji razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Ukrajinski premijer Denis Šmigal pozdravio je “hrabrost pravih prijatelja”.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji “formalni mandat” koji je dan trojici premijera od Bruxellesa.