Njemačka, Nizozemska i Poljska potpisale su u utorak sporazum koji ima za cilj smanjenje birokracije koja otežava brzo prekogranično raspoređivanje vojnika i oružja na jednom od glavnih koridora od Sjevernog mora od istočnog krila NATO-a.

Zbog ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022., NATO i EU počeli su ubrzavati pripreme za slučaj da dođe do vojnog sukoba s Rusijom.

U takvom scenariju, SAD i drugi saveznici u NATO-u morat će poslati velika vojna pojačanja preko sjevernomorskih luka na istočno bojište preko Njemačke i Poljske.

NATO trenutačno provodi najveću vojnu vježbu od kraja Hladnog rata pod nazivom “Nepokolebljiv branitelj 2024.” u kojoj sudjeluje gotovo 90.000 vojnika.

Govoreći na skupu u Europskoj obrambenoj agenciji u Bruxellesu, nizozemska ministrica obrane Kajsa Ollongren rekla je da je ključno stvoriti uvjete koji će omogućiti brzo raspoređivanje vojnih snaga prije nego bilo kakav mogući sukob izbije.

“Geografija je takva kakva jest. To znači da morate moći brzo se kretati iz Nizozemske kroz Njemačku do Poljske”, rekla je prije nego su tri zemlje potpisale pismo namjere za jačanjem suradnje u vojnoj mobilnosti, u što se mogu uključiti i drugi partneri.

NATO upozorava države članice da previše birokracije otežava kretanje vojnika po Europi, što bi moglo izazvati velika kašnjenja u slučaju da izbije sukob s Rusijom.

“Vrijeme nam istječe. Ono što ne učinimo u miru, neće biti spremno u slučaju krize ili rata”, rekao je general-pukovnik Alexander Sollfrank, zapovjednik Združenog zapovjedništva za potporu i razvoj snaga NATO-a, za Reuters potkraj prošle godine.