Zbog ubojstva Karmelina Fistanića prije tri godine u Omišu, u petak su na ponovljenom suđenju u Splitu na dugogodišnje zatvorske kazne osuđeni Stjepan Ringwald kao izvršitelj, Jerko Pirić kao naručitelj i Vlado Zolota kao pomagač.

Predsjednik sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Zoran Ivanišević nepravomoćno je dosudio Ringwaldu 19 godina zatvora, Piriću 18 i Zoloti 17 godina, na koliko su bili osuđeni i na prvom sudskom postupku.

Sudac je u odmjeravanju kazne kao otegotnu okolnost Ringwaldu uzeo raniju osuđivanost za nasilna nedjela, a Piriću što je od ranije poznavao Fistanića i s njim bio u poslovnom odnosu.

Za sve osuđene otežavajuća je okolnost što se ubojstvo dogodilo u malome mjestu pa je to duboko uznemirilo građane.

Zločin se prema optužnici dogodio na predjelu Slavinj, kod državne ceste u smjeru mjesta Brzeta, gdje je 39-godišnji Fistanić zaustavio svoj automobil nakon čega mu je na motociklu prišao 49-godišnji ubojica i kroz poluotvoreni prozor u glavu i vrat ispucao šest hitaca.

Ringwald je prethodno na motociklu marke Yamaha T-Max pratio automobil VW Polo u kojem je bio ubijeni muškarac. Ringwald je u Omiš došao iz Šibenika, te se u apartmanu Vlade Zolote presvukao u tamno motociklističko odijelo i stavio tamnu kacigu na glavu.

Osuđeni trojac zbog negodovanja nije dočekao dovršetak obrazloženja presude, a u sudnici je negodovala i majka jednog od osuđenika nakon čega je na traženje suca napustila sudnicu.

Osuđenima je u zatvorsku kaznu uračunato i vrijeme koje od uhićenja provode u istražnom zatvoru, a koji im je danas produžen do pravomoćnosti presude.

Osim zatvorskih kazni, sva trojica će, po odluci suda, trebati platiti 27.000 eura troškova postupka.

Visoki kazneni sud ukinuo je prvu presudu jer je smatrao da je prvostupanjski sud prekoračio optužbu dodavanjem radnji za svakog optuženika i ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice.