Visoki kazneni sud ukinuo je nepravomoćnu presudu splitskog suda kojom su Stipe Ringwald, Jere Pirić i Vlado Zolota osuđeni na ukupno 54 godine zatvora zbog ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu 2019. te, uz prigovor da je prvostupanjski sud prekoračio optužbu, naložio novo suđenje.

Apelacijski sud je utvrdio da je splitski Županijski sud počinio bitnu povredu odredaba kaznenog postupka, jer je samostalno izmijenio činjenični opis iz optužnice na način da ju je proširio i time prekoračio optužbu.

Svoju je odluku obrazložio na način da je sud u presudi nadodao niz radnji za svakog optuženika, a što im nije bilo stavljeno na teret optužnicom, te ispustio dio činjeničnog opisa iz optužnice, a u obrazloženju presude za takvo ispuštanje nije naveo nijedan valjani razlog.

Iz Visokog kaznenog suda ističu i kako su razlozi iz prvostupanjske presude nejasni te postoji proturječnost između izreke i obrazloženja.

“Prvostupanjski sud bez podrobne analize i obrazloženja radnji svakog od optuženika zaključuje da su optuženici zajednički počinili kazneno djelo ubojstva. Naime, kod osuđujuće presude sud je dužan zauzeti stav i obrazložiti koji to dokazi i koje to činjenice potvrđuju da bi bila riječ o zajedničkom i dogovornom postupanju ili pak da je eventualno riječ o tome da su uloge optuženika bile različite”, priopćeno je.

Apelacijski sud najavljuje i da će onaj prvostupanjski u ponovljenom postupku iznova provesti raspravu pred potpuno izmijenjenim vijećem te ocijeniti sve ranije izvedene dokaze, a po potrebi i nove.

Trojac nepravomoćno osuđen na ukupno 54 godine zatvora

Uz to, Županijski sud u Splitu treba otkloniti bitnu povredu odredba kaznenog postupka i pogreške na koje je upozoren, nakon čega će donijeti novu, na zakonu zasnovanu odluku, koju će valjano obrazložiti.

Nepravomoćnom presudom je Ringwald, optužen kao izravni izvršitelj Fistanićevog ubojstva, bio osuđen na 19 godina zatvora, Pirić kao navodni naručitelj na 18, a Zolota kao pomagač u ubojstvu na 17 godina zatvora.

Visoki kazneni sud je, ne navodeći identitete optuženika, izvijestio kako se Ringwaldu, Piriću i Zoloti stavlja ne teret da su se 2019. dogovorili usmrtiti Fistanića, s time da su potonja dvojica osigurala motociklističku opremu Ringwaldu koji je 9. studenoga 2019. pratio Fistanića koji je vozio svoj VW Polo.

Nakon što se Fistanić zaustavio na Jadranskoj magistrali kod ulaza u Omiš, Ringwald je po optužnici prišao vozačevoj strani vozila i kroz poluotvoreni prozor iz vatrenog oružja ispalio šest hitaca u Fistanićevu glavu i vrat. Fistanić je odmah umro, dok je Ringwald pobjegao motociklom.