Udruga osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i Zagrebačke županije (UAZ) u subotu održava Trkački kamp START na Jarunu, čime naglašavaju svoju poruku iz kampanje Vrijeme je za novi korak kojom traže podizanje standarda pomagala koji su na listi HZZO-a.

Standard pomagala koji definira HZZO nije se mijenjao 25 godina unatoč dugogodišnjim i brojnim apelima osoba s invaliditetom, istaknuvši da zastarjele proteze onemogućuju uključivanje osoba s amputacijom u društveni život, već ih tjeraju da ostanu u okviru svoja četiri zida, na teret svojim obiteljima i društvu.

Trkački kamp START na Jarunu održat će se kao kruna kampanje za bolje standarde pomagala, u subotu u 10,30 sati na košarkaškom igralištu pored restorana Lido.

Na njemu će osobe s amputacijama, uz pomoć suvremenih sportskih ortopedskih pomagala, aktivno sudjelovati u tjelovježbi. Iz udruge podsjećaju na rezultate istraživanja koje je, među 100 osoba s amputacijom, provela Hrvatska udruga paraplegičara i tetraplegičara i Odsjek za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

Prema njemu, više od polovice pacijenata s amputacijom donjih udova smatra kako je nužno doplatiti za kvalitetnije proteze iznad standarda HZZO-a da bi ostvarili donekle normalan život. Ti dodatni troškovi često dosežu i do 13.000 eura za jednu protezu koju je onda potrebno i ponovno kupiti nakon nekoliko godina njene upotrebe, a taj trošak mnogi ne mogu podnijeti.

“Imamo obećanje HZZO-a i Ministarstva zdravstva da će se postojeći standard za proteze, ortoze i individualizirana invalidska kolica koji se u Hrvatskoj nije mijenjao od 1998. godine konačno unaprijediti. No to nikako da se dogodi, a naši članovi svakog dana otezanja administracije imaju još jedan dan manje kvalitetnog života”, upozorila je ranije predsjednica UAZ-a Ana Sršen.